Ga naar de inhoud
Nederland

Student moet steeds meer dokken: huur kamer voor het eerst boven 400 euro

Er is een groot tekort aan studentenkamers.

Studenten moeten voor het eerst gemiddeld meer dan 400 euro per maand voor een kamer neertellen. De huurprijzen stegen ten opzichte van vorig jaar met ruim 5 procent, blijkt uit onderzoek van Kamernet, een grote website voor studentenhuisvesting.

Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde kamerprijs van 571 euro per maand. Maar ook Rotterdam komt hard opzetten: het afgelopen jaar steeg daar de gemiddelde huur met 7,4 procent, tot een slordige 460 euro.

Geen starterswoningen

De stijging van kamerprijzen is het directe gevolg van de krapte op de rest van de woningmarkt. In veel steden zijn nog nauwelijks koop- en huurwoningen voor starters beschikbaar.

Twintigers die hun diploma op zak hebben en op zoek moeten naar hun eerste 'echte' woning, houden hun studentenkamer aan en houden zo de tienduizenden jonge studenten tegen die op kamers willen gaan.

Prestatiedruk bij studenten leidt tot burn-outs:

Een kwart van de studenten heeft last van burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Windesheim. Studenten die wij spraken herkennen het beeld. "De lat ligt heel hoog."

Meer op rtlnieuws.nl:
Studenten vaker in psychische problemen door prestatiedruk