Ga naar de inhoud
Nederland

Studenten vaker in psychische problemen door prestatiedruk

Archieffoto. Beeld © ANP

Er komen meer studenten in psychische nood. Ze hebben steeds vaker te maken met vermoeidheid, concentratieproblemen en angstaanvallen. Bovendien lopen de wachttijden bij psychologen op.

Dat blijkt uit een rondgang van De Volkskrant langs studentenhuisartsen op de universiteiten. Sommige studenten kampen met verslavingen aan drugs, alcohol, gamen of porno.

ZIE OOK: Actieplan tegen groeiend aantal uitgeputte studenten

De belangrijkste oorzaken zouden de toegenomen prestatiedruk en de angst voor schulden zijn. Dat heeft te maken met het afschaffen van de basisbeurs voor studenten, waardoor studenten mogelijk met een schuld blijven zitten. Ook de invloed van sociale media wordt genoemd als mogelijke oorzaak.

Omdat meer studenten met psychische problemen kampen, groeien de wachttijden bij psychologen. De Vereniging van Universiteiten zegt tegen De Volkskrant dat de problemen bekend zijn en dat er een actieplan komt.

Prestatiedruk bij studenten zorgt voor burn-outs

Een kwart van de studenten heeft last van burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Windesheim. Studenten die wij spraken herkennen het beeld. "De lat ligt heel hoog.

Meer op rtlnieuws.nl: