Nederland

'Uitzetten schadelijk voor Lili en Howick'

13 augustus 2018 12:33 Aangepast: 13 augustus 2018 16:51
Beeld © ANP

De tieners Lili en Howick worden ''ernstig bedreigd in hun ontwikkeling" en ondervinden schade als zij worden uitgezet naar Armenië, hun geboorteland en het land waar hun moeder vorig jaar al naar is teruggekeerd. Dat zeggen deskundigen van onder meer de Raad voor de Kinderbescherming.

Vandaag diende het hoger beroep over de asielaanvraag van de Armeense tieners bij de Raad van State in Den Haag. De bestuursrechter oordeelde vorige maand dat de aanvraag van de tieners opnieuw moet worden bekeken.

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tekende hoger beroep daartegen aan. Volgens de landsadvocaat is in Armenië voldoende zorg en opvang geregeld. "Niets staat een terugkeer in de weg."

ZIE OOK: Mogen asielkinderen Howick en Lili blijven? 'Gek van onzekerheid' 

Jarenlange strijd

Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland, zij waren toen twee en drie jaar oud. Hun asielaanvraag werd afgewezen. De moeder streed jarenlang voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de rechter dat het gevluchte gezin uitgezet mocht worden.

De moeder vertrok daarop naar Armenië, de kinderen verbleven een tijd op een onbekende locatie en zitten nu bij een bevriend gezin. Het gaat niet goed met moeder. Ze woont in een klein kamertje en heeft psychische klachten. Als haar kinderen nu naar Armenië zouden komen, kunnen ze waarschijnlijk niet bij haar wonen en worden ze mogelijk in een weeshuis geplaatst. 

'Uitgangspunt is hereniging'

Een deskundige van de Raad voor de Kinderbescherming zegt daarom dat het "in ieder geval voorlopig" beter is als Lili en Howick in Nederland blijven. ''Het uitgangspunt is hereniging. Maar omdat moeder nu niet in staat is voor haar kinderen te zorgen, is het beter als ze hier blijven."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore