Ga naar de inhoud
Nederland

Terrorismedeskundige: 'Haal Nederlandse IS-vrouwen en kinderen terug'

Uit Syrië gevluchte vrouw met haar kind.

Voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving is het verstandig om Nederlandse IS-vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen. "De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten weten deels waar deze mensen zitten, dus haal ze terug."

Dat zegt terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide. Zij ziet de problemen met de dag groter worden. "Terughalen is niet alleen mogelijk, het is vooral een investering in de veiligheid van Nederland. ​Zeker als we bang zijn dat ze hier aanslagen willen plegen, is het zaak ze in het zicht te houden."

ZIE OOK: 'Nederlandse IS-vrouwen vragen om vastgezet te worden'

'Kinderen hebben hier niet voor gekozen'

Volgens Van der Heide is de kans veel groter dat iemand in Syrië of Turkije 'onder de radar' verdwijnt en dan veel meer kwaad kan uitrichten, dan wanneer we ze hier hebben, kunnen monitoren, vervolgen en begeleiden bij de terugkeer in de samenleving.

Daarnaast, zegt de senior researcher van het International Centre for Counter-terrorism (ICCT) in Den Haag, staat het haaks op onze grondwet om Nederlandse staatsburgers aan hun lot over te laten. "Terwijl we weten dat ze hulp nodig hebben. Kinderen hebben niet voor de verschrikkelijke situatie gekozen waar ze nu in zitten." Volgens schattingen zitten tientallen Nederlandse vrouwen, vaak met hun kinderen, vast in kampen van de Koerden.

Geen actieve hulp

Het kabinetsbeleid is dat Nederlandse Syriëgangers geen actieve hulp krijgen van de overheid om terug te keren. Ze worden dus niet opgehaald uit onveilig gebied. Het idee is dat ze na vrijlating uit de kampen naar Turkije gaan en zich zelf melden bij een Nederlandse post. Daarna kunnen ze onder begeleiding naar Nederland terugkeren, waarna ze direct worden aangehouden.

Dat gebeurde met de vorige maand teruggekeerde 22-jarige Rotterdamse Melis A.. Haar vader was haar en haar zeven maanden oude zoontje komen halen. Bij aankomst op Schiphol is zij direct vastgezet en dat zit ze nog steeds.

IS-kinderen gevangen in vluchtelingenkampen:

Eerdere video over IS-kinderen. Zo haalt Tsjetsjenië wel kinderen terug uit Syrië en Irak.