Geld

Jesse (20) verklaart oorlog aan supermarkt: 'Ik wil mijn euro terug’

11 augustus 2018 13:29 Aangepast: 20 juni 2019 16:46
Jesse Koops voert actie. Beeld © Fatih Hijnen

Jesse Koops (20) heeft de oorlog verklaard aan alle supermarktketens in Nederland. Hij zegt dat hij, samen met honderden andere jongeren, niet het loon krijgt waar hij recht op heeft. "Het scheelt mij 20 euro per week."

Daarom eist Jesse, samen met vakbond FNV Jong, dat supermarkteigenaren zich gaan houden aan de cao. Dat doen ze door te protesteren voor de deuren van supermarkten. Vandaag is Zutphen aan de beurt.

Jesse kreeg 6,92 euro per uur

Zijn baan heeft hij inmiddels al wel opgezegd. Maar dat betekent niet dat hij de strijd om een eerlijker salaris heeft opgegeven. Jesse Koops werkte bij de Plus Supermarkt. Om precies te zijn verdiende hij 6,92 euro per uur. Dit loon kreeg hij voor zijn werk achter de kassa, waarbij hij geld moest afromen en soms de winkel zelf moest afsluiten. 

Hij vroeg zich af of dat niet wat weinig salaris was voor de vele verantwoordelijkheden die hij had tijdens zijn werk. "Maar de mevrouw die bij ons over de salarissen ging, zei dat dit nou eenmaal was hoe het hier gaat." Daar ging Jesse niet mee akkoord. Hij besloot zijn cao door te lezen en de vakbond FNV te bellen. Wat bleek: hij had al die tijd zeker 1 euro meer per uur betaald moeten krijgen.

Honderden jongeren melden zich

En dat Jesse niet de enige is die structureel te weinig betaald heeft gekregen, blijkt uit het meldpunt dat FNV Jong heeft opgezet na de melding van Jesse. Honderden jongeren trokken in de afgelopen drie maanden bij de organisatie aan de bel. Jesse: "Eén melding vond ik wel echt heftig. Het ging om iemand die al negen jaar met een hoge functie bij een supermarkt werkt en die nog steeds het salaris krijgt van een eerstejaars vakkenvuller."

Dit zijn je rechten als vakkenvuller: 

Even een kwartiertje extra? Werken tot laat? Voorkom dat je wordt onderbetaald.

Ook Duygu Akcay van FNV Jong schrok van een aantal verhalen, waarbij het niet altijd om de lage lonen ging. "Eigenlijk raken alle meldingen mij wel. Maar een meisje van zestien jaar heb ik persoonlijk gesproken toen ze zich bij ons meldde, omdat het echt schrijnend was. Haar oma was overleden en ze moest daardoor naar een begrafenis. Ze vertelde aan haar leidinggevende dat ze daarom niet kon komen werken die dag. Hij zei: 'Dan moet je zelf maar vervanging regelen.' Ze hebben totaal geen moreel besef."

'Voor jou tien anderen'

Daarnaast geeft Akcay aan dat de managers en leidinggevenden van de supermarkten dreigen naar hun personeel als ze klagen. "Ze houden hun jonge medewerkers ontzettend klein. Als ze een melding doen over het loon bijvoorbeeld, dan zegt de baas: 'Voor jou tien anderen'. Ze worden dan gewoon niet meer ingeroosterd."

Om te zorgen dat dit stopt, gaat Jesse samen met FNV Jong protesteren voor de deuren van supermarkten. Vandaag is Zutphen aan de beurt. "En nu zijn we nog lief. Maar ik sluit niet uit dat onze acties gemener worden. We willen gewoon onze euro's terug."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore