Ga naar de inhoud
Nederland

Droogte brengt historische sporen bij Den Bosch aan het licht

Beeld © Waterschap Aa en Maas

Door de enorme droogte hebben de weilanden rond Den Bosch nieuwe geheimen prijsgegeven. De contouren van een 400 jaar oude militaire linie zijn opeens perfect zichtbaar.

Het is voor veel historici en militairen een bekend verhaal: het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik. De stad, tijdens de 80-jarige Oorlog in Spaanse handen, werd gezien als een onneembare vesting, omdat de drassige landerijen in de verre omtrek onder water konden worden gezet. Maar dan hadden de Spanjaarden buiten Frederik Hendrik van Oranje, bijgenaamd de stedendwinger, gerekend.

Linie van 1629

Hij legde in 1629 rond de stad een linie vol gemalen, dijken en molens. Toen de Spanjaarden hun waterverdediging in werking zetten, pompte het Staatse leger dat water net zo hard weer weg. De onneembare vesting viel, een beslissende slag in de 80-jarige Oorlog. En dat verhaal blijkt nu 400 jaar later, nog precies in het landschap te staan geschreven.

Met een verbazingwekkende precisie bovendien:

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld
Foto's: Waterschap Aa en Maas

Verkenningsvluchten

De contouren van de linies kwamen aan het licht bij verkenningsvluchten van het waterschap over het gebied ten zuiden van de stad, meldt het Brabants Dagblad.

De verklaring waarom de contouren nu zo goed te zien zijn, is waarschijnlijk dezelfde als de verklaring die vorige week werd gegeven bij een soortgelijk verhaal in Ierland. De bouwwerken van 1629 waren van hout, en daarvan verdween een klein deel in de grond er recht onder. Daardoor bevat de grond op die plekken tot op de dag vandaag iets meer hout, en dat houdt beter vocht vast. Bij extreme droogte zal het daar dus net iets langer groen blijven.  

Meer op rtlnieuws.nl:
'Nieuw stonehenge' gevonden in Ierland dankzij enorme droogte