Nederland

Wolf in Nederland is 'kroon op onze natuur', ondanks problemen voor boeren

10 augustus 2018 15:57 Aangepast: 10 augustus 2018 15:58
Een wolf die dit jaar in Drenthe werd gezien. Beeld © Staatsbosbeheer

Het aantal incidenten met wolven is enorm gestegen en ook voor onze natuur is de wolf niet per se van belang, 'maar de wolf hoort bij Nederland en alleen al het idee dat je hem zou kunnen zien is leuk', zegt Maurice La Haye.

Dit jaar alleen werden zeker 134 schapen doodgebeten in Nederland. Vorig jaar waren het er maar 21. Bij schapenboer Nico Kalter werden maar liefst 26 schapen doodgebeten. De wolf is terug en zal waarschijnlijk ook blijven. Maurice La Haye, van het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, legt uit waarom de wolf nu terug is en wat de gevolgen daarvan zijn.

ZIE OOK: Enorme toename van wolvenaanvallen op schapen.

Beren en elanden

We zijn volgens La Haye aangekomen op een omslagpunt. Vroeger kwam de wolf al voor in heel Europa (behalve op IJsland). Totdat mensen op de wolven gingen jagen. Ter bescherming van mens en vee, voor de huid en voor de sport. In 1869 werd waarschijnlijk de laatste wolf in Nederland gedood.

"Wat we zien is dat verschillende grote dieren nu weer terugkomen naar Nederland. Beren, lynxen, wolven en elanden kunnen we uiteindelijk weer gaan zien", zegt La Haye. Dat komt volgens hem omdat we tegenwoordig beter met onze natuur omgaan in Nederland, bijvoorbeeld door het aanleggen van ecoducten tussen natuurgebieden. "Er is weer meer ruimte voor dieren om hun oorspronkelijke plek in te nemen."

Veranderingen in de Natuur

In het buitenland zorgde de wolf voor veranderingen in ecosystemen. In het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Daar joegen de wolven op herten. Die reageerden daarop door plekken te zoeken waar ze veiliger waren. "Op den duur waren er minder herten in het gebied, waardoor bepaalde boomsoorten weer terug konden groeien. Dat was vervolgens weer gunstig voor de beverpopulatie."

Nou is het park in de Verenigde Staten niet te vergelijken met Nederland.  "Maar ook hier zal de wolf invloed hebben op de natuur." In de Flevopolder zijn bijvoorbeeld hele groepen veldreeën. Die liggen met zijn allen in een open veld." Zij zijn daardoor een makkelijke prooi voor wolven. "Ik kan me dus voorstellen dat die reeën zich op den duur gaan verplaatsen."

Miniatuurvoorbeeld

Archieffoto

Oostvaardersplassen 

Weren van de wolf uit Nederland is volgens La Haye praktisch onmogelijk. "Dan moet je langs de hele grens met Duitsland een hek zetten." Vaak krijgt hij de vraag waarom we de wolven niet uitzetten in de Oostvaardersplassen. "Dan zouden de wolven de problemen met de populatie daar wel even kunnen oplossen." 

Zo simpel is het niet, legt La Haye uit. "Dat gaat drie weken goed en dan hebben ze alle herten in het hek gejaagd en is het eten weer op. Wolven zijn heel slim. Een gebied als de oostvaardersplassen is echt te klein voor ze." 

Problemen 

La Haye ziet de problemen die de wolf met zich mee kan brengen. Een aantal keren werden wolven gezien in stedelijk gebied. "Dat zijn echt uitzonderingen. Dat waren jonge wolven die in paniek rondzwierven en in stedelijk gebied kwamen. Dat is geen natuurlijk gedrag."

Voor boeren is de komst van de wolf een veel groter probleem. "De schapenhouderij zal zich moeten aanpassen nu de wolf terugkomt naar Nederland."

Dode schapen

Bij schapenboer Nico Kalter werden 26 schapen doodgebeten. "Het was voor ons de eerste keer dat het gebeurde. Ik werd er koud van. We kijken altijd 's avonds de schapen na. En dan opeens dit. Het is allemaal natuur, snappen we ook wel. Maar je wordt er niet vrolijk van."

Boeren zouden zich met een hek van iets meer dan een meter hoog waar stroom op staat kunnen beschermen zegt La Haye. Toch zijn veel boeren bang voor dure maatregelen.

Schapenhouder Eise verloor zes schapen:

Schapenhouders vrezen voor dure beveiligingsmaatregelen.

Spannende wandeling

Als je gaat wandelen in het bos, hoe je niet bang te zijn om een wolf tegen te komen. "Ze horen jou al veel eerder dan dat jij hen ziet." Maar het idee alleen dat er een wolf rondloopt, maakt La Haye enthousiast. "Het wordt veel spannender als je over de Veluwe loopt. Je kunt bijvoorbeeld sporen zien van het dier."

Wie toch een poging wil wagen om een wolf in het echt te zien, kan volgens hem het best 's ochtends vroeg op pad gaan. "Maar de wolf kan overal zijn, Van Groningen tot Gelderland en Brabant."

Angst is niet nodig:

Kijk hier hoe je een confrontatie met een wolf af kunt wenden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`