Nederland

Die lekkere zomer komt voor één dag terug: zondag 28 graden

10 augustus 2018 12:12 Aangepast: 10 augustus 2018 13:31
Mensen zoeken verkoeling op aan het Markermeer. Beeld © ANP

Ben je zondag vrij? Dan bof je, want het wordt een heerlijk zonnige dag. Of zoals Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp het zegt: "We zijn weer terug bij af. Het mooie zomerweer zoals we gewend waren, is zondag weer terug. Voor één dag."

De temperatuur loopt op van 23 graden aan het begin van de dag in het noordwesten van 23 graden, tot in het zuiden 28 graden. "Met in het begin van de dag in het noorden nog wat wolkjes. Daar moeten ze even wachten op de zon, maar die laat zich steeds meer zien in de loop van de dag. In het zuiden heeft de zon de overhand."

Miniatuurvoorbeeld

Herfstachtig weer

Vandaag is het herfstachtig weer, zegt Middendorp (foto). "Er vallen nog wat buien die gepaard gaan met  onweer. Vanavond vallen er een paar grote plensbuien die in het westen het land binnenkomen, er kan tot 20 millimeter vallen. De droogte is er nog niet mee verdwenen, maar het helpt wel wat. Om de droogte te laten verdwijnen is er 300 millimeter nodig."

Zaterdagochtend valt er in het noorden nog een buitje, maar in zuiden is het meteen al vrij zonnig. "Het wordt nog niet heel erg warm, vanwege een nog best wel stevige wind, die uit het niet zo heel warme westen waait. Het wordt zo'n 19 graden in Noord-Holland tot 23 graden in Limburg. En het koelt 's avonds snel af tot zo'n graad of 12. Dus je moet een lekkere trui of een jas meenemen."

Overgangsdag

Na de lekker warme zondag, wordt het maandag weer wat koeler. "Het wordt een overgangsdag. Het gaat onweren en wat regenen, tot 10 millimeter, maar het wordt toch nog zo'n graad of 24."

De dagen daarna wordt het wisselvallig met wolken, regen en af en toe de zon. Het wordt zo'n graad of 23. "Typische Nederlandse zomerdagen", aldus Middendorp. '"Normaler dan dat wordt het niet."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore