Nederland

Ouderen in de zomermaanden extra eenzaam: 'Ik zie en hoor helemaal niemand'

10 augustus 2018 11:40 Aangepast: 14 augustus 2018 16:20
Veel ouderen zijn eenzaam. Beeld © ANP

Eenzame ouderen voelen zich in de zomermaanden nog meer alleen dan anders. Dat komt doordat buren, vrienden, familie en vrijwilligers veelal op vakantie zijn, er op televisie veel herhalingen te zien zijn en de wekelijkse structuur van gezellige clubs wordt doorbroken.

Dat schrijft De Telegraaf. "Het is een jaarlijks terugkerend probleem", zegt een medewerkster van Sensoor, een telefonische hulpdienst die eenzame ouderen te woord staat, tegen RTL Nieuws. In juni kregen ze 1800 telefoontjes meer dan de twee maanden daarvoor. "Vlak voor de zomer hebben we campagnes gevoerd om extra vrijwilligers aan te trekken. Die hebben we sowieso hard nodig, maar in de zomermaanden nog meer."

Stiller op straat

Vereniging de Zonnebloem, die onder anderen ouderen met een lichamelijke beperking helpt, merkt ook dat de zomermaanden voor extra eenzaamheid kunnen zorgen. "Familie en buren zijn vaak op vakantie, dus die zijn niet in de gelegenheid om op visite te komen", zegt een woordvoerder van de vrijwilligersorganisatie. "Daarnaast is het stiller op straat, waardoor ze zich extra alleen voelen. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar voor alle mensen die door een beperking aan huis gekluisterd zijn."

In Rotterdam doen ze hard hun best eenzaamheid te bestrijden: 

Dat doen ze onder meer door bingo's en huisbezoeken te organiseren.

Het initiatief Seniorenstudent, waarbij senioren aan studenten worden gekoppeld, van organisatie Careibu kampt ook met het eenzaamheidsprobleem nu de vakantieperiode is aangebroken. "Het lastige is dat studenten in de zomermaanden vaak ook op vakantie zijn of veel festivals bezoeken", zegt medewerkster Estelle Overdevest. "Terwijl senioren zoiets hebben van: het is mooi weer, ik wil even de deur uit."

Vertrouwd gezicht

Normaal gesproken koppelt de organisatie senioren aan een vertrouwd gezicht, maar in de zomer is dat lastiger. "Dan moeten we op zoek naar andere medewerkers om de vaste studenten te kunnen vervangen", vertelt Overdevest. "Zodat de senioren 's ochtends vroeg bijvoorbeeld toch nog even naar de markt kunnen."

Bij de Zilverlijn, een telefoondienst van het Ouderenfonds, krijgen ze in de zomermaanden niet meer aanmeldingen, maar merken ze aan de inhoud van de gesprekken wel dat de eenzaamheid in de zomermaanden erger is. "Dan zeggen ze: ik zie en hoor helemaal niemand", vertelt een telefoniste van de Zilverlijn.

Margreet (85) krijgt wekelijks bezoek van studente Anouk (20)

In juni dit jaar spraken we de 85-jarige Margreet die wekelijks bezoek krijgt van de 20-jarige Anouk. "Dat is heel gezellig." In 2003 overleed haar man en sindsdien woont ze alleen. "Anouk en ik doen kaartspelletjes, babbelen met een kopje koffie en soms kookt ze ook voor me."

"Ik woon in een seniorenflat. Heel mooi hoor, maar de mensen zijn soms een beetje saai", vertelde ze aan RTL Nieuws. "Ik vind het heel leuk om nu eens andere dingen te doen en een jong iemand om me heen te hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Anouk en Margreet. (Foto: Stichting Seniorenstudent)

Met Anouk vliegt de avond altijd voorbij, vindt Margreet. Samen spelen ze spelletjes, zoals yahtzee en het kaartspel canasta. "Ik begreep daar eerst niks van. Het was zo ingewikkeld. Maar de laatste paar keren was ik haar steeds de baas!", vertelt Margreet lachend.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore