Nederland

Steeds meer mensen balen van hun voornaam en laten die veranderen

10 augustus 2018 09:25 Aangepast: 10 augustus 2018 10:30
Beeld © Getty Images

Steeds meer mensen zijn niet blij met hun voornaam en vragen daarom een naamsverandering aan. En dat is nog niet zo makkelijk.

Werden er in 2015 bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, in 2016 en 2017 steeg dat al naar 583 en 576. Dit blijkt uit cijfers van Raad voor de Rechtspraak. Voor dit jaar wordt net zo'n aantal verwacht. Waarom dat aantal aan het stijgen is, is niet duidelijk. 

Naar de rechter

Heb je een echte schaamnaam gekregen van je ouders, zoals Leen Kleingeld of Till Ball, en ben je daar niet blij mee? Dan is het nog niet zo makkelijk om je naam te veranderen. Je hebt dan altijd een advocaat nodig die een verzoekschrift voor je indient bij de rechtbank. De rechter moet dan beoordelen of je nieuwe voornaam wel aan alle regels voldoet.

Geen ongepaste namen

Je mag bijvoorbeeld geen ongepaste naam kiezen als nieuwe voornaam, zoals anus of urine. Scheldwoorden mogen ook niet en namen met alleen maar leestekens zijn ook verboden.

En dat kost ook nog wel wat. Je moet de advocaat, de griffiekosten en het aanpassen van je naam op je rijbewijs, paspoort of andere documenten betalen. En toch doen dus steeds meer mensen dat.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore