Ga naar de inhoud
Nederland

'Kinderopvang mijdt elk risico, zelfs een hekje om een boomstronk'

Klimmen in een boom wordt zeldzaam bij een opvang Beeld © Getty Images

Kinderdagverblijven durven kinderen nauwelijks nog risico's te laten nemen bij het spelen. Ze zijn bang voor boze ouders of negatieve inspectierapporten. Zowel de brancheorganisatie als de ouderorganisatie Boink, maken zich hier zorgen over.

In het AD trekken ze aan de bel en waarschuwen ze voor de gevolgen van het extreme risicomijden: kinderopvangen waar zelfs om een boomstronk een hekje wordt gezet, zodat niemand zich eraan kan bezeren. 

'Generatie die overal gevaren ziet'

"Als kinderen geen risico's meer ervaren, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand. Zo creëer je een generatie die overal gevaren ziet en heel angstig is", zegt een pedagoog tegen de krant. 

Veel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties zouden de kinderen wel meer ruimte willen geven, maar durven niet. Ze zijn bang voor de GGD en ouders die 'geen kapotte knie meer accepteren'.

Leren van valpartij

Deskundigen wijzen juist op het belang van het nemen van risico's voor kinderen. Juist van een valpartij leren ze veel. "Dan weten ze dat ze het zo niet moeten doen."  

En omdat kinderen tegenwoordig veel minder buiten spelen dan 20 of 30 jaar geleden, zijn er niet veel mogelijkheden meer om die valpartijen mee te maken. Vorige maand nog startte VeiligheidNL nog juist een campagne om kinderen te stimuleren meer risico's te nemen bij het buiten spelen

Meer gevolgen van te weinig buitenspelen: