Ga naar de inhoud
Nederland

'Lerarentekort in basisonderwijs vooral Randstad-probleem'

Beeld © iStock

Het flinke lerarentekort in het basisonderwijs lijkt niet voor heel Nederland op te gaan. In Noord- Oost- en Zuid-Nederland zijn er genoeg leraren, meer dan genoeg zelfs.

Uit cijfers van het UWV die dagblad Trouw opvroeg, blijkt dat het lerarentekort zich vooral lijkt te beperken tot de grote steden in het westen van het land. Naarmate de afstand tot de steden groter wordt, is het makkelijker om vacatures vervuld te krijgen, schrijft de krant. Buiten de Randstad zijn er nog steeds meer leraren dan er banen zijn en is baanzekerheid niet vanzelfsprekend.  

Waarom leraren (en agenten) de Randstad verlaten:

De verklaring voor het lerarentekort in de Randstad is heel simpel. De huizen zijn er niet te betalen met het salaris van een leraar

1300 vacatures onvervuld

Vorige maand trok de PO-raad aan de bel. Na de zomervakantie zouden de basisscholen hun deuren weer openen met honderden klassen zonder meester of juf. Zo'n 1300 vacatures dreigden onvervuld te blijven. Dat dat probleem het sterkst speelde in de grote steden, was al duidelijk. Maar dat de verschillen tussen de regio's zo groot zijn, is nieuw. 

Het lerarentekort zou in theorie in een klap kunnen worden opgelost als alle beschikbare leekrachten netjes over het land verdeeld zouden worden. Scholen in de Randstad proberen dan ook leraren en leraressen uit andere delen van het land te verleiden.

Dat lijkt nauwelijks te lukken, omdat ze hetzelfde salaris bieden als een school in Doetinchem, maar de huizen er veel duurder zijn. Ook speelt mee dat veel leerkrachten niet de kostwinner zijn in hun gezin.

Meer op rtlnieuws.nl: