Nederland

Enorme toename van wolvenaanvallen op schapen in Nederland

10 augustus 2018 03:32 Aangepast: 10 augustus 2018 10:18
Wolf in Drenthe Beeld © Screenshot YouTube Staatsbosbeheer

Wolven hebben dit jaar in Nederland al zeker 134 schapen doodgebeten. Dat zijn er veel meer dan de 21 van een jaar eerder.

Het duurt een tijd totdat vaststaat of een schaap daadwerkelijk door een wolf is doodgebeten. Daardoor is het aantal van 134 doodgebeten schapen alleen gebaseerd op de incidenten van het eerste half jaar.

Wolf definitief in Nederland?

De wolf lijkt op zoek naar een plek om zich definitief te vestigen in Nederland. Dat zou voor het eerst in meer dan 200 jaar zijn dat er weer wolven voorkomen in Nederland. 

Verder oplopen

Het ligt voor de hand dat het aantal in de tweede helft van dit jaar nog verder zal oplopen. Momenteel heeft het Faunafonds, dat schapenhouders financieel compenseert, nog eens drie mogelijke aanvallen van een wolf in behandeling.  

Veel schapenhouders vinden de vergoeding per doodgebeten schaap te laag, meldt de Volkskrant. De vergoeding varieert van geval tot geval, maar is hooguit een paar honderd euro per doodgebeten schaap. De schapenhouders vinden dat de overheid preventieve maatregelen tegen wolven aanvallen moet subsidiëren. Nu betalen ze de kilometers schrikdraad en extra waakhonden uit eigen zak, schrijft de krant.

Steeds vaker wolven

Sinds enkele jaren duiken er steeds vaker wolven op in Nederland. Zeker is dat er in Duitsland vlak aan de grens al meerdere roedels leven, en momenteel wordt onderzocht of er in Drenthe niet al een wolf zich definitief heeft gevestigd.

Natuurbeheerders juichen die terugkeer toe, omdat de wolf deze opmars alleen heeft kunnen maken dankzij het herstel van de natuur, maar schapenhouders en ook andere boeren zijn er minder blij mee. 

ZIE OOK: Wolf lijkt zich echt te gaan vestigen in midden-Drenthe

Overigens blijkt niet elke aanval op schapen het werk van een wolf. Het faunafonds honoreerde dit jaar niet álle meldingen. Soms omdat er geen dna-onderzoek kon worden gedaan, maar in vier gevallen omdat geen wolf maar een hond de dader bleek. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore