Nederland

'Tien politie-functionarissen worden beboet voor aannemen giften'

10 augustus 2018 01:30 Aangepast: 10 augustus 2018 01:33
De tien gingen onder andere naar concerten van De Toppers op kosten van de politie. Beeld © ANP

De Nationale Politie wil tien functionarissen, onder wie de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, boetes opleggen omdat ze zich met regelmaat hebben laten fêteren door de ontslagen commissaris Ad Smit.

Dat meldt het NRC. De politie wil tegenover RTL Nieuws alleen bevestigen dat er inderdaad disciplinaire onderzoeken zijn gedaan en dat er in een aantal gevallen plichtsverzuim is vastgesteld. De politie wil niet ingaan op de individuele gevallen.

Kaartjes voor De Toppers 

Commissaris Smit werd eerder dit jaar ontslagen bij de politie wegens verduistering van politiegeld. Het gaat om agenten die op kosten van de politie concerten in de Ziggo Dome bijwoonden van artiesten als Mark Knopfler en Prince of kaartjes kregen voor optredens van De Toppers of wedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff ArenA.

Dat juist oud-politiecommissaris Schaap bij de genoemde functionarissen zit, is extra pijnlijk. Hij is sinds twee jaar als commandant belast met het aanscherpen van de integriteitsregels bij de Amsterdamse brandweer. Hij werd speciaal voor die taak bij de politie weggehaald.

Doodsbedreiging

Er zou een verziekte cultuur heersen binnen de Amsterdamse brandweer. Schaaps pogingen om dat te doorbreken stuitten volgens hem op grote weerstand binnen de brandweer, waardoor hij zelfs met de dood zou zijn bedreigd.  

Tegenover de krant bevestigt Schaap dat hij inderdaad meermalen kaartjes had gekregen van Smit voor concerten, maar dat dat alles te maken had met zijn 30-jarige vriendschap met Smit. "De kaartjes die hij mij aanbood voor een aantal concerten, zei hij te hebben gekregen van de beste vriendin van zijn vrouw. Toen ik hoorde dat Smit de kaartjes van politiegeld had gekocht, heb ik deze terugbetaald." 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Zeer ernstig plichtsverzuim': politiechef Amsterdam ontslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore