Nederland

Nooit eerder kwam satelliet zó dicht bij zon, maar erop landen: no way

10 augustus 2018 11:35 Aangepast: 10 augustus 2018 13:41
Een illustratie van de Parker Solar Globe. Beeld © ANP

De Parker Solar Probe begint morgen aan zijn missie. Het is een ruimtevaartuig van NASA dat de zon gaat bestuderen. Hij komt op een afstand van ongeveer 4 miljoen kilometer van de zon en dat is een record. Nooit eerder kwamen we zo dichtbij.

"Veel mensen denken dat we op de zon gaan landen, maar zelfs op een afstand van 4 miljoen kilometer is het nog heel erg heet", vertelt sterrenkundige Govert Schilling. "Het ruimtevaartuig moet tegen een hitte van ruim 1400 graden Celsius kunnen." Een speciaal schild gaat de satelliet beschermen tegen de straling van de zon.

Zonnewinden en plasmawolken

De satelliet gaat onderzoek doen naar de zogeheten zonnewinden en plasmawolken. Zonnewinden zijn een soort vlammen die de zon wegschiet. Ze nemen plasmawolken mee. Plasmawolken zijn stromen met geladen deeltjes die de zon continu naar alle planeten slingert. Als deze door de dampkring weten te dringen, kunnen wij ze zien in de vorm van noorderlicht en zuiderlicht. 

De Parker Solar Probe gaat deze zonnewinden en plasmawolken meten. In Nederland houdt ASTRON-wetenschapper Richard Fallows de metingen van het ruimtevaartuig in de gaten. In het Drentse Dwingeloo staat de grootste radiotelescoop ter wereld, de LOFAR-telescoop. "Wij observeren deze zonnewinden ook, alleen dan vanaf de grond. Uiteindelijk zullen we de resultaten van ons en die van de Parker Solar Probe vergelijken."

Zo zal de satelliet naar de zon reizen:

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws) op

200 tot 800 kilometer per seconde

"Deze plasmawolken reizen met een snelheid van 3000 kilometer per seconde", zegt Fallows. "Zo nu en dan raakt zo’n zonnewind de aarde en kan het ons magnetische veld, een beschermlaag, verstoren. Deze verstoring zie je terug als poollicht."

Nu zijn de zonnewinden nog onvoorspelbaar. "Wij hopen uiteindelijk te kunnen voorspellen wanneer zo'n zonnewind de aarde zal raken."

Problemen op aarde

De zonnevlammen kunnen namelijk voor behoorlijke problemen zorgen op aarde. Ze kunnen bijvoorbeeld communicatiesystemen platgooien. "Als een zonnevlam bijvoorbeeld een van onze satellieten raakt, dan werkt zijn gps-systeem niet meer goed. Dat is problematisch voor bijvoorbeeld de luchtvaart, want dan kunnen zij niet vertrouwen op hun systemen als ze moeten landen."

Voor ons zou dat kunnen betekenen dat je navigatie het niet meer doet, omdat de gps niet meer werkt.

Klimaatverandering

Wat dit onderzoek ook zou kunnen verklaren is wat de invloed van de activiteit van de zon is op ons klimaat op aarde. "Toen de zon in de 17de eeuw niet zo actief was, hadden we te maken met een kleine ijstijd. Nu lijkt de activiteit van de zon weer af te zwakken, dus het is nog spannend wat dat voor ons zal betekenen", vertelt sterrenkundige Schilling.

"Natuurlijk hebben die broeikasgassen effect op ons klimaat, maar niemand weet hoe groot de invloed is van de zon."

Snelheidsrecord

De Parker Solar Probe wordt morgen om 09.30 uur Nederlandse tijd gelanceerd in Florida in de Verenigde Staten. Rond november zal de satelliet aankomen 'bij' de zon.

Tijdens de vlucht zal de satelliet een snelheidsrecord breken. Hij haalt een relatieve snelheid van 700.000 kilometer per uur. Daarmee zou hij in één seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen en in twee minuten van Europa naar Australië.

Dit opruimkastje vangt afval in de ruimte

De ruimte is toe aan een schoonmaakbeurt. Miljoenen stukjes afval bedreigen ruimteschepen en satellieten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van