Nederland

Politie: Bel 112 niet onnodig vanavond tijdens stormachtig weer

09 augustus 2018 12:39 Aangepast: 09 augustus 2018 15:29
De meldkamer kan worden overbelast door te veel telefoontjes.

De landelijke eenheid van de politie waarschuwt mensen vanmiddag en vanavond tijdens het stormachtige weer niet onnodig te bellen met alarmnummer 112. De politie doet dat na veel onnodige belletjes na de storm van februari 2017 en de waarschuwing voor code oranje.

De woordvoerder van de landelijke eenheid Ed Kraszeweski heeft op Twitter een kaartje geplaatst wanneer er wel en wanneer er niet moet worden gebeld.

iPad niet opladen

"Iemand belde die zijn iPad niet kon opladen. Daar is de politie niet voor, alleen bij acuut gevaar dien je ons te bellen. Als er een boom op de weg ligt, moet je de gemeente bellen. Natuurlijk zijn er ook situaties waar 112 nodig is: als er iemand onder die boom ligt."

Bij de stroomstoring in Amsterdam vorig jaar had de politie het heel erg druk, 'en bij de storm van afgelopen januari hadden we zelfs een record in een bepaald tijdseenheid'. Het aantal meldingen in 24 uur was meer dan 24.000. "Een flink aantal van die meldingen waren onnodig."

De storm veroorzaakte in 2017 veel overlast:

Omgewaaide bomen, gekantelde vrachtwagens. De hulpdiensten hadden hun handen vol aan de storm. 

Overbelaste lijn

En dat kan weer zorgen voor noodgevallen die wel echt hulp nodig hebben. "De lijn kan worden overbelast en vertraging oplopen voor mensen, daar houden we rekening mee. In ieder geval: elk telefoontje dat niet nodig is, is er eentje te veel.

Uit voorzorg heeft de politie het onderstaande kaartje getwitterd wanneer de politie, wanneer de gemeente en wanneer je zelf iets moet doen en niemand moet bellen.

RTL Nieuws
`