Nederland

Gevaarlijk weer: code oranje vanwege zeer zware windstoten

09 augustus 2018 12:34 Aangepast: 09 augustus 2018 16:44
Storm Beeld © ANP

In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeer- en Waddengebied kunnen vanavond zeer zware windstoten van 80-110 km/u voorkomen. Daarom heeft het KNMI code oranje afgekondigd.

In de rest van het land komen vanavond zware windstoten van 75-90 km/u voor. Hiervoor is code geel van kracht. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied.

Waarschuwing voor kampeerders

Buienradar-meteoroloog William Huizinga zei hij het vanmorgen al: het kan vanavond weleens bijzonder onstuimig worden. Hij waarschuwde ook kampeerders alvast: zet je tent en caravan extra vast, en bereid je voor op wateroverlast.

Volg de weersontwikkelingen hier op de voet via het liveblog van Buienradar.

Vanmiddag komen er in het zuidoosten en oosten van het land onweersbuien voor. Daarbij kunnen hagel, windstoten van 60-75 km/u en plaatselijk veel regen in korte tijd voorkomen. Ook hiervoor geldt code geel.

Wat houdt code oranje in?

Code oranje: wees voorbereid

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.(bron: KNMI)

Aquaplaning levensgevaarlijk, maar te voorkomen:

Een klein laagje water kan al genoeg zijn...

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore