Nederland

Veel zwemmers in nood: reddingsbrigade bezorgd over 'afnemende zwemvaardigheid'

09 augustus 2018 04:15 Aangepast: 09 augustus 2018 06:16
Beeld © ANP

De reddingsbrigade heeft haar handen vol aan zwemmers die in nood raken. "Het besef van risico's en verantwoordelijkheid zit bij zwemmers onvoldoende tussen de oren", zegt directeur Koen Breedveld tegen het AD.

Tussen 2 juli en 5 augustus schoot de reddingsbrigade 3259 keer te hulp, tegen 3800 keer vorig jaar. Alleen ging het toen om de hele zomer en niet om een periode van vijf weken.

'Zwemvaardigheid neemt af'

Reddingsbrigade Nederland maakt zich zorgen over de 'afnemende zwemvaardigheid'. Directeur Breedveld spreekt in het AD van een hete zomer. Hij wil dat mensen beter worden geïnformeerd over hoe ze anderen kunnen helpen bij een noodsituatie. Ook de kwaliteit van toezicht omhoog.

Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen worden de problemen op het water veroorzaakt door 'verschillende factoren'. "Nieuwkomers die niet of nauwelijks hebben leren zwemmen, de afnemende motorische vaardigheden van kinderen, het dalende zwembadbezoek en de afname van het schoolzwemmen."

Aantal doden al jaren vrij stabiel

Het aantal verdrinkingsdoden is al jaren vrij stabiel. In 2016 waren het er 86. Volgende week komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over 2017.

Meer op rtlnieuws.nl:
Reddingsbrigade waarschuwt: ga niet met zwemband de zee in

Vloggers waarschuwen migranten voor verdrinkingsgevaar

Veel migranten onderschatten het Nederlandse water. Robiel uit Eritrea wil daar met zijn vlogs aandacht voor vragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore