Nederland

Massale potvissterfte in Noordzee niet door 'menselijk handelen'

08 augustus 2018 10:15 Aangepast: 08 augustus 2018 10:28
Een van de op Texel gestrande potvissen Beeld © ANP

In 2016 spoelden in vijf landen rond de Noordzee, waaronder Nederland, 30 potvissen aan. Uit onderzoek blijkt nu dat de dieren uitgehongerd waren en niet aan eten konden komen.

"De oorzaak was niet: plastic, een infectie, verstrikking, aanvaring, chemische vervuiling en verandering van de temperatuur van het zeeoppervlak", zegt Lonneke IJsseldijk, bioloog aan de Universiteit Utrecht. De dieren zijn dus niet doodgegaan door menselijk handelen.

Noordzee te ondiep

Uit het onderzoek blijkt dat de dieren voor het laatst gegeten hadden in Noorse wateren, minimaal 1300 kilometer verderop. In Nederland strandden zes potvissen. 

Waarom de potvissen de Noordzee in zijn gezwommen blijft onduidelijk. "De Noordzee is te ondiep voor potvissen", zegt IJsseldijk. "Ze kunnen daar niet goed navigeren door ondiep water en geleidelijk aflopende zandstranden. Ook ontbreekt hier hun voornaamste voedsel: pijlinktvis. Ze waren hier niet in staat om zich te voeden."

De zuidelijke Noordzee is volgens haar een 'val' voor diepduikende walvissoorten, zoals de potvis. "Zodra ze dit gebied binnenkomen lopen ze een groot risico op levend stranden en de dood."

Gedesoriënteerde potvis zwemt voor de kust van Den Helder:

De kans is niet heel groot dat de potvis die is ontdekt voor de kust van Den Helder het gaat redden. Potvissen hebben in de Noordzee weinig kans om te overleven. De zee is erg ondiep en er is weinig voedsel te vinden voor het dier.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore