Nederland

Nog steeds geen wetsvoorstel voor app- en belverbod fietsers

08 augustus 2018 09:22 Aangepast: 08 augustus 2018 12:21
Beeld © ANP

Er lijkt nog steeds niet veel schot te zitten in het verbod op het gebruik van smartphones op de fiets, dat al enige tijd geleden werd aangekondigd. Het is maar de vraag of zo'n verbod er volgend jaar komt.

Er is namelijk nog steeds geen wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat een eind moet maken aan bellen en appen op de fiets, meldt De Telegraaf.

Maar dat gaat 'binnen enkele maanden' wel gebeuren, twittert verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij is nog steeds van plan het verbod in 2019 in te laten gaan, zegt zij, maar een dergelijke wetswijziging noemt zij 'complex'.

Aantal slachtoffers omlaag

Van Nieuwenhuizen zei in december 2017 dat ze dit jaar met een wetsvoorstel zou komen dat een eind moest maken aan appen op de fiets. De stap vormde een onderdeel van een aantal maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. 

Intussen dringen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging Verkeersslachtoffers er bij de minister op aan om haast te maken met haar plannen.

Deze camera spot appende automobilisten:

De kans dat je een boete krijgt voor bellen of appen achter het stuur wordt binnenkort een stuk groter. De politie test een nieuwe camera die haarscherp in beeld brengt wat je allemaal aan het doen bent achter het stuur. Dat werkt zo.

Wat doen we op de fiets?

  • Appen: 63,1 procent van de fietsers doet dit
  • Bellen zonder koptelefoon: 52,6 procent
  • Google Maps: 44,5 procent
  • Muziek opzoeken: 29 procent
  • Bellen met koptelefoon: 22,3 procent
  • Social media: 17,5 procent
  • Foto's maken: 19,9 procent

Meer op rtlnieuws.nl:

'Meeste Nederlanders voor verbod appen op fiets'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van