Ga naar de inhoud
Nederland

ABN Amro schrapt 250 banen bij zakenbank

Beeld © ANP

ABN Amro is van plan om 250 voltijdsbanen te schrappen bij de zakelijke tak van de bank. De winstgevendheid van dat onderdeel laat nu nog te wensen over. Samen met wat andere maatregelen moet de ontslagronde een besparing opleveren van 80 miljoen euro

Dat kondigde de bank aan bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. De zakelijke tak, die allerlei diensten verleent van het begeleiden van beursgangen tot het financieren van grondstoffenhandel, moet meer op gaan leveren.

Lees ook: Sanering maakt einde aan ambities zakenbank ABN Amro

Dure business

De zakenbank draagt nu nog maar voor 8 procent bij aan de winst van ABN. Om de winstgevendheid op te krikken gaat ABN de grondstoffenafdeling kleiner maker. Het verlenen van kredieten voor dat soort activiteiten is namelijk relatief duur, omdat de bank daarvoor veel kapitaal moet aanhouden om de risico's te dekken.

ABN heeft besloten om het 'toegewezen kapitaal' voor die business te verlagen van 39 miljard naar 34 miljard euro, wat betekent dat er minder kredieten zullen worden verleend.

250 banen weg

Daarmee is de kous nog niet af. Ook zullen 250 voltijdsbanen moeten verdwijnen, bij de zakenbank zelf en bij de ondersteunende diensten. Samen met nog wat andere maatregelen moet dat een besparing opleveren van 80 miljoen euro. De reorganisatie zelf zal de bank eenmalig zo'n 50 miljoen kosten. Bij de zakentak van ABN Amro werken in totaal zo'n 2600 mensen.

Ceo Kees van Dijkhuizen zegt tegen RTL Z dat er geen verdere inkrimping bij de zakenbank in het verschiet ligt. Waar de banen precies gaan verdwijnen is nog onduidelijk, maar Nederland zal zeker de dans niet ontspringen. "Er zullen ook banen in Nederland verdwijnen, zeker", aldus Dijkhuizen. 

Dak repareren als de zon schijnt

Volgens Dijkhuizen is het ingrijpen noodzakelijk voor de toekomst, maar is de nood niet aan de man. De eerste maanden van dit jaar was het rendement slechts 6 procent, dat moet in 2020 10 procent zijn. Volgens Dijkhuizen 'wordt het dak gerepareerd als de zon schijnt'.

Beurscommentator Hans de Geus noemt de stap van ABN 'goed nieuws voor aandeelhouders', omdat de kosten van de zakenbank hoog zijn en het rendement dus klein.

Vakbond minder enthousiast

Witteboordenvakbond De Unie is minder te spreken over de reorganisatie. "Het lijkt in de enorme getallen van afgelopen jaren maar een kleine tik voor de werkgelegenheid, toch komen ook nu weer ruim 300 gezinnen in de onzekerheid te zitten", aldus De Unie-voorzitter Reinier Castelein.

"ABN Amro lijkt de ambitie een zakenbank te blijven definitief achter zich te hebben laten. Dat haalt toch wat glans weg van de internationale allure van de bank", vervolgt de vakbondsman.

Winst gedaald

De nettowinst daalde in het tweede kwartaal van 2018 met 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep bleef er 688 miljoen euro over. Dat is meer dan waar analisten op hadden gerekekend. Het grote verschil met 2017 zit hem vooral in een eenmalige meevaller vorig jaar. 

Ook de omzet daalde, met 8 procent, van bijna 2,5 miljard naar net geen 2,3 miljard euro. Ook die daling was minder groot dan verwacht. Daarbij zijn ook de kosten voor de bank met 8 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017.