Ga naar de inhoud
Nederland

Verkoeling na hittegolf: regen- en onweersbuien boven Nederland

Archieffoto. Beeld © ANP

Na weken van droogte en hitte zijn er vannacht en vanochtend enkele pittige regen- en onweersbuien over ons land getrokken. Het KNMI kondigde daarom code geel af voor heel Nederland.

De storing trok van zuidwest naar noordoost, plaatselijk kwam daarbij ook onweer voor. Lokaal vielen hagelbuien en was er sprake van zware windstoten. Het bleef vannacht warm met temperaturen rond de 20 graden. 

Buienradar: zo trekt de storing over Nederland

Vanochtend begint bewolkt en er valt lokaal een bui, zegt weerman William Huizinga van Buienradar. "Je zult bij het wakker worden niet meteen merken dat het koeler wordt, maar in de loop van de dag komt dat wel. Er komt een windje vanuit het westen onze kant op. Die wind zorgt voor een stuk koelere lucht. Het wordt echt wat aangenamer."

ZIE OOK: Geen hitterecord, plensbuien en onweer op komst

Morgen wordt volgens Huizinga ook een mooie dag, maar de avond wordt nat. Daarna wordt het even een stuk koeler, met overdag zo'n 20 graden. Even wennen dus. "Maar zondag wordt het weer mooi, met temperaturen van 26 graden."

Na het weekend wordt het wat wisselvalliger: met zon, maar ook met kans op regen. "Dan krijgen we een zomer die we gewend zijn. Een echte Hollandse zomer."

Zo warm is het nu in Nederland:

Waarom het niet warmer wordt dan 40 graden:

Dennis Wilt van Buienradar legt uit waarom het in Nederland niet warmer kan worden dan 40 graden.