Ga naar de inhoud
Nederland

Droogte zorgt voor gevaar in het bos: 'Met een zuchtje wind liggen jonge bomen om'

Boswachter Rein Zwaan. Beeld © RTL Nieuws

Vallende takken, omgevallen bomen en dorre bladeren. Als je naar de bomen kijkt, lijkt het wel herfst. Staatsbosbeheer waarschuwt voor de eerstvolgende windhoos. Bij een hevige wind kunnen de takken en bomen naar beneden vallen.

Boswachter Rein Zwaan maakt zich zorgen over de natuur. "Jonge bomen en oude eiken hebben het zwaar. Je ziet dat takken afknappen, bomen omvallen en blad loslaat. De doorstroming van water naar de takken is beperkt, dus de takken zijn broos. Nu zijn ze zo droog dat ze afbreken. Ondiepe en jonge bomen met weinig wortels gaan nu wel dood omdat ze maar weinig water op kunnen nemen."

ZIE OOK: Geen hitterecord, plensbuien en onweer op komst

Jonge bomen gevaarlijk

Daarnaast waarschuwt Rein voor de eerste windvlaag. "De jonge en ondiepe bomen zijn nu gevaarlijk. Met een zuchtje wind liggen die om. Daar moeten wandelaars de komende tijd goed alert op zijn als ze in het bos lopen."

In de stad hebben bomen het nog zwaarder, zegt de bomendeskundige Willem Horst. "Daar is het nog warmer en staan de bomen niet in hun natuurlijke omgeving. Ze staan vaak in bakken en zijn aangeplant. Er is minder grondwater en onder de grond liggen allemaal kabels waar de wortels omheen moeten werken. De jonge bomen hebben het heel zwaar nu. Dus die moeten extra water krijgen. Wij geven de bomen nu twee keer per week water in plaats van één keer in de twee weken."

Gevolgen

Voor de bomen zelf is deze droogte dit niet zo erg, die herstellen waarschijnlijk wel weer. Maar voor de dieren is dit wel erg. Rein: "De eikels en beukennootjes vallen ook al uit de bomen. En dan hebben de dieren in de winter geen eten meer. Ook de bessen zijn allemaal uitgedroogd, en de dieren die deze nodig hebben komen tekort."

Een ander gevolg van de hitte: fietspaden die omhoog komen

Een vreemd gezicht, maar het gebeurde toch echt. Fietspaden kwamen omhoog door de hitte in ons land.