Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Noodlijdende boeren krijgen overheidshulp na extreme hitte

07 augustus 2018 18:30 Aangepast: 07 augustus 2018 18:43
Groente- en fruittelers hebben al weken last van de aanhoudende droogte. Beeld © ANP

Boeren die door de extreme droogte in financiële problemen zijn geraakt krijgen hulp van landbouwminister Carola Schouten. Dat heeft ze dinsdagmiddag gezegd.

De minister meldt dat gedupeerde landbouwers een verklaring kunnen aanvragen waarmee ze een overbruggingskrediet bij de bank krijgen. Dit krediet moet genoeg zijn om het eind van het jaar te halen.

In december krijgt de landbouwsector toeslagen van de Europese Unie (EU) uitgekeerd, maar de minister vreest dat dit voor sommige boeren te laat is.

Kleine pruimen en gerimpelde tomaatjes

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is blij met de snelle reactie van het ministerie. "De gevolgen van de droogte voor gewassen, vee en bodem worden steeds duidelijker, dus we zijn blij dat de maatregelen waarvoor we hebben gepleit zijn ingewilligd", zegt Esther de Snoo.

"Maar we zijn er nog niet", stelt zij. "We hopen ook dat banken, verzekeraars en pachters zich coulant opstellen. Daarnaast kijken we met de retail of we kunnen zorgen dat bepaalde producten die klein, misvormd of geel zijn toch een weg naar de supermarkt kunnen vinden."

Door de aanhoudende droogte zien duizenden boeren hun oogsten mislukken of in ieder geval slechter uitpakken. Fruittelers zoals deze pruimenboer zaten bijvoorbeeld met een oogst die te weinig oplevert. En ook deze groentegigant had miljoenen 'onverkoopbare' snacktomaatjes.

Boerenbedrijfsrisico of terechte hulp? 

Is het weer niet ook een beetje bedrijfsrisico als je een boer bent? "Boeren zijn als geen ander gewend om weersafhankelijk te werken", reageert De Snoo. "We schrikken ook helemaal niet van een beetje droogte. Tot nu toe waren we nuchter, maar de extreme landelijke droogte die we nu zien, dat is ongekend. Dat maakt het een crisis."

Deze zomer is dan ook de droogste ooit gemeten. En dat niet het enige probleem, zegt de LTO. "Het is niet alleen de droogte van nu, het is opeenstapeling van extremen dit jaar", zegt woordvoerder Esther de Snoo. "In maart extreme vrieskou, daarna extreme neerslag waardoor ze niet konden zaaien en nu die droogte. Dat maakt dat het een crisis is." 

Veevoer in plaats van vanggewassen

Verder wil Schouten zorgen dat boeren een tijdelijke ontheffing krijgen om veevoedergewassen in te zaaien in plaats van de verplichte vanggewassen. Daarvoor gaat ze in gesprek met de Europese Commissie.

Wie namelijk in aanmerking wil komen voor de Europese toeslagen moet normaal gesproken verplicht bepaalde gewassen planten. De minister wil liever dat boeren zich richten op meer veevoer, want door de hitte is een deel van het huidige voer in het veld verpieterd.

Verder werd vorige week al bekend dat boeren langer mest mogen uitrijden over het land. Normaal gesproken mag dit tot 1 september, nu tot 15 september.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore