Nederland

Tatoeage met hakenkruis niet verboden, 'behalve als je hem laat zien'

07 augustus 2018 18:13 Aangepast: 07 augustus 2018 19:15
Archieffoto. Beeld © iStock

Tatoeages. Nu het zo warm is laten veel mensen hun tattoos in het openbaar zien. Soms zit er een zeer discutabele tussen. Het is een kwestie van smaak, maar met sommige tatoeages kun je de wet overtreden. "Een hakenkruis op je billen is niet zo erg, maar zodra hij zichtbaar is, wordt het een probleem", legt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos uit.

Bezoekers van hardcorefestival Dominator zagen een aantal weken geleden een man met een wel erg opmerkelijke tatoeage. Tussen zijn schouderbladen was een hakenkruis zichtbaar. Mag dat wel? Volgens De Roos overtrad de man in kwestie de wet. "Een hakenkruis is fascistisch en mag niet kenbaar zijn voor het publiek. Of je hem nu op kleding, een spandoek of je lijf laat zien, het is verboden." Wie iemand met een zichtbaar hakenkruis op zijn lijf ziet lopen, kan volgens De Roos in theorie aangifte doen.

Verboden verenigingen

Ongeveer één op de negen Nederlanders had een tatoeage in 2014. Hoeveel mensen het er nu precies zijn, is niet bekend, maar tatoeages zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Van de mensen met een tatoeage, had de helft er in 2014 meer dan één. Zolang de tatoeages geen aanstootgevende zaken laten zien, is er geen probleem, 'maar afbeeldingen die op kleding verboden zijn, mogen ook op je lijf niet', legt De Roos uit.

Verwijzingen naar verboden verenigingen, mogen niet als tatoeage op je lijf. Nu motorclub Bandidos is verboden in Nederland, mogen de hesjes van de club niet meer gedragen worden. De logo's van de club tatoeëren op je lijf, mag daarmee ook niet. "Het is dan niet discriminerend zoals een hakenkruis, maar wel verboden, omdat je je bezighoudt met een verboden vereniging."

Miniatuurvoorbeeld

Voetballer Memphis Depay heeft een grote leeuw op zijn rug getatoeëerd.

Sociale media

De Roos kan zich geen rechtszaak herinneren waarbij iemand moest voorkomen om de tatoeage die hij of zij had. Toch denkt hij dat de komst van sociale media hier wellicht verandering in zal brengen. "Als een foto van zo'n tatoeage overal staat, zien veel meer mensen het. Ik kan me voorstellen dat dergelijke tatoeages daardoor wel sneller als probleem worden gezien."

Voor tattooshops zijn geen regels over wat ze wel en niet mogen tatoeëren. Zij moeten zich alleen houden aan de hygiëne-eisen, opgesteld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Toch heeft Bente Vall, manager van Artcastle tattoo in Zeist wel eens verzoeken van klanten geweigerd. 

'Voor de rest van zijn leven'

Zo kwam er een tijdje geleden een man die een tatoeage wilde met dominees en daarbij tekst. De tatoeage refereerde aan seksueel misbruik. "Dat hebben de artiest en ik hem sterk afgeraden. Je mag als artiest zelf bepalen wat je gaat zetten, maar deze afbeelding was wel erg expliciet. Je tekent iemand daarmee voor de rest van zijn leven." De tatoeage werd niet gezet.

Een hakenkruis is in haar tattooshop dan weer wel gezet. "Een collega kreeg het verzoek om een hakenkruis te zetten. In eerste instantie zeiden we nee, maar de klant kwam daarop met een heel sterk verhaal. Hij verdiepte zich samen met zijn familie veel in satanisme en de tattoo pastte goed bij zijn leven."

Dennis laat de overwinningen van Max Verstappen op zijn rug tatoeeren

Dennis Lok uit Nieuw-Amsterdam houdt de overwinningen van Max Verstappen bij. Niet op een papiertje, maar op z’n rug.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore