Ga naar de inhoud
Nederland

Bevallen is teamsport: 'Mijn man heeft mij er echt doorheen geholpen'

Astrid en Roy vlak na de geboorte van hun dochter Milou. Beeld © Yvonne van Kakerken

Is een man nu wel of niet van toegevoegde waarde tijdens de bevalling? Een oproep op onze Facebookpagina maakt de tongen los. ''Na de bevalling kwam hij aanzetten met een bloemetje en chocolade voor het ziekenhuispersoneel, maar helemaal niks voor mij…''

Uit onderzoek van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en 24baby blijkt dat ruim 87 procent van ondervraagden haar partner tijdens de bevalling met een 8 of hoger beoordeelt. Een goede score dus voor de Nederlandse man. Partners worden vooral geroemd voor hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw.

‘Hij bleef mij maar aanmoedigen’

De meeste vrouwen die reageren op onze oproep onderschrijven de uitkomst van het onderzoek. Zoals ook Astrid Hop (31) uit Breda. Haar man Roy (29) was letterlijk en figuurlijk haar steun en toeverlaat bij de bevalling van haar tweede kindje. Zij beviel in zijn armen.

Wat weten mannen van bevallingen? 

Bekijk hier de reportage van EditieNL

Op 20 juli kwam dochter Milou ter wereld. De bevalling duurde maar anderhalf uur. ''Daarbij was mijn man een grote steun. In de auto zorgde hij ervoor dat ik rustig bleef en bleef hij mij maar aanmoedigen. In het ziekenhuis rende hij voor ons uit zodat alle deuren werden geopend. Hij liet merken dat hij erg in mij gelooft. Bij iedere wee was hij er voor mij.''

Beste kant

Roy krijgt van Astrid zeker een 10. Maar er zijn meer partners die zich van hun beste kant lieten zien tijdens de bevalling van hun vrouw. Een kleine greep uit de vele reacties:

Ook zijn er wat vrouwen die niet zo te spreken zijn over hun man. En die nemen bepaald geen blad voor de mond.

Vooral exen moeten het ontgelden. Om de man echt heeft gefaald of dat het rancune is tegenover een ex, dat laten wij in het midden. Oordeel zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Dochter Milou maakt het goed. Foto: Odyllia Dolne.

'Wees haar steun en toeverlaat'

Hoewel de vrouw natuurlijk centraal staat tijdens de bevalling en het zwaarste werk doet, is volgens Marjon Migchielsen, Hoofd Verloskunde bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, de rol van de man ook essentieel. “Het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is. Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijk positiever terug op dat moment."

Migchielsen heeft ook wat tips voor de partners van een bevallende vrouw. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling en volg haar orders op.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / Bert van Doorn
Meer over