Nederland

'Haagse Holleeder' in Delft geliquideerd

07 augustus 2018 14:03 Aangepast: 07 augustus 2018 16:44
Archieffoto.

De Haagse topcrimineel Karel Pronk is vandaag vlakbij een koffietent in Delft doodgeschoten. Pronk, die onder meer vast zat voor de moord op een orchideeënkweker en op spectaculaire wijze uit de koepelgevangenis in Haarlem ontsnapte, werd ook wel 'de Haagse Holleeder' genoemd.

Hulpverleners verleenden nog eerste hulp, maar dat mocht niet baten. Pronk overleed ter plaatse. De politie zoekt in de omgeving naar mogelijke verdachten. Ook roept de politie getuigen op zich te melden. 

Spectaculaire ontsnapping

Pronk heeft lange tijd vastgezeten. Hij werd eerder veroordeeld voor onder meer het leiden van een misdaadorganisatie, wapenbezit en drugssmokkel. Ook zat hij vast voor de moord op een orchideeënkweker uit Rijswijk. 

In 1991 wist hij op spectaculaire wijze uit de Koepel in Haarlem te ontsnappen met behulp van zijn zwager en een glazenwasser. Die laatste zette zijn ladder in waardoor de topcrimineel samen met drie anderen over de muur kon klimmen. Zijn zwager werd later zelf doodgeschoten en al snel dook de naam van Pronk op. 

Vaker geweld

Het is niet de eerste keer dat Delft opschrikt van geweld. In mei werden een coffeeshop en een zonnestudio beschoten met een automatisch wapen. Kort daarna ontplofte bij dezelfde coffeeshop een handgranaat, waarbij iemand gewond raakte. Zowel de coffeeshop als de zonnestudio werd op last van de burgemeester gesloten.

In juni was het de beurt aan een sieradenwinkel en een horecazaak. Ook bij die beschietingen werd vermoedelijk een automatisch wapen gebruikt. Bij een garagebedrijf werd een explosief gevonden, dat door de Explosieven Opruimingsdienst tot ontploffing is gebracht. Ook de garage moest tijdelijk dicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`