Gezondheid

Roken langs de zijlijn, bijna overal gebeurt het

03 september 2016 19:55 Aangepast: 29 april 2017 16:42
Op het sportpark van voetbalclub RCL Leiderdorp is geen plaats meer voor de sigaret. Beeld © RTL Nieuws

In de sportkantines wordt er al jarenlang geen sigaret meer opgestoken maar langs de lijn gebeurt dat nog altijd regelmatig. Een handvol verenigingen zet zich nu in om hun sportparken rookvrij te krijgen maar dat is nog altijd lastiger dan gedacht.

Steun voor een rookverbod op sportparken is er wel, 89 procent van de Nederlanders vindt dat roken en sporten niet samengaan. De Hartstichting is met het nieuwe sportseizoen voor de deur een campagne gestart.

"Zo'n 26 procent van de bevolking rookt nog altijd. En dat gebeurt vaak met kinderen in de nabijheid, ook langs de lijn. Met een rookvrije club geef je het goede voorbeeld, niet-roken hoort de norm te zijn voor kinderen", vertelt een woordvoerder. Maar er zijn tot nu toe slechts tien rookvrije sportverenigingen in het land. 

Thumbnail

De Leiderdorpse voetbalvereniging RCL is één van die verenigingen. Daar zitten ze nu in een zogenaamde overgangsfase. Rokers hebben nog een plekje op het terrein om een sigaret te roken, uit het zicht van de kinderen. Maar dat is op 31 december afgelopen, dan wordt het gehele sportpark rookvrij. 

'Zien roken doet roken'

Voorzitter van RCL, Kees van der Burg, hoopt andere clubs te inspireren. "Belangrijkste is dat we het goede voorbeeld geven aan de jeugd zodat zij niet nu of later gaan roken. Zien roken, doet roken. Ik zou het mooi vinden als het voorbeeld van RCL andere verenigingen aanspoort het ook te doen." 

Het is niet zo zeer onwil bij de clubs om een verbod in te voeren. Veel clubs zien het simpelweg niet zitten om politieagent te spelen op het sportpark. Bij voetbalclub Alphense Boys heeft secretaris Gerard Haverkamp al eens geprobeerd. "Maar willen wij mensen actief aan gaan spreken, is het onze taak om mensen hun pleziertje af te nemen?"

Meer op rtlnieuws.nl:

`