Nederland

'Je kind niet inenten? Minder kinderbijslag'

06 augustus 2018 14:15 Aangepast: 06 augustus 2018 17:05
Beeld © ANP

Als ouders hun kinderen niet willen laten inenten, moet dat gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderbijslag die zij ontvangen.

"Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen", zegt Ruud Coolen van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in EenVandaag. 

'Ongelooflijk veel indianenverhalen'

Coolen van Brakel maakt zich zorgen over het groeiend aantal ouders dat hun kinderen niet laat vaccineren tegen ziektes als bof, mazelen, kinkhoest, polio en rodehond. "Jaar na jaar zien we een forse daling, waardoor we soms onder de kritische grens terechtkomen. Daardoor kunnen allerlei ziektes weer de kop op steken. Dat zien we nu met de uitbraak van de mazelen in een aantal Europese landen'', zegt hij. Volgens hem overlijdt ongeveer één op de 1000 kinderen aan dit zeer besmettelijke virus.

Coolen van Brakel zegt dat er op internet 'ongelooflijk veel indianenverhalen' rondgaan over vermeende gevaren van het vaccineren van kinderen. "Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegenin gaan", zegt hij bij EenVandaag.

Nieuw plan in de maak

Hij is niet de enige die om maatregelen vraagt. Ook BOinK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, vindt dat niet-vaccineren gevolgen moet hebben voor ouders.

Staatssecretaris Paul Blokhuis is niet van plan om vaccineren verplicht te stellen, zegt een woordvoerder. Hij komt na de zomer wel met een plan van aanpak om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Maar verplicht wordt het dus niet.

Mazelenuitbraak in Italië, want ouders weigeren vaccinatie:

We dachten de mazelen onder controle te hebben, maar in een land als Italië zijn er weer meer mensen besmet met de ziekte. De reden is dat ouders hun kinderen niet meer laten vaccineren. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore