Ga naar de inhoud
Nederland

Wespen niet weg te slaan: 'Komende weken alleen maar erger'

Wespen houden van zoetigheid. Beeld © GettyImages

Grote kans dat je ze op het terras of in je tuin al gezien hebt: wespen. Door het warme en droge weer zijn het er veel meer dan voorgaande jaren. Ze trekken erop uit, op zoek naar voedsel en aangezien de natuur door de droogte weinig te bieden heeft, komen ze op onze ijsjes en limonade af.

Na twee jaar rust is het deze zomer een komen en gaan van wespen. Dat komt onder andere door het warme en droge weer. Hierdoor zijn er meer wespennesten ontstaan.

Suiker en eiwit

In augustus zijn de wespenlarven groot genoeg om er zelf op uit te trekken en gaan ze op zoek naar eten. En laat de wesp nou net gek zijn op hetzelfde eten als wij. Ze komen vooral af op suiker en eiwit, dat bijvoorbeeld in vlees zit. Het eiwit voeren ze aan hun larven.

Bioloog Arnold van Vliet verwacht dat de overlast de komende weken alleen maar erger wordt. "Er spelen twee factoren mee. We zitten meer buiten en eten meer zoetigheid zoals ijsjes", zegt Van Vliet. "Maar omdat wespen nu minder zoetigheid in de natuur vinden, komen ze ook op onze zoetigheid af." Toch moeten we volgens de bioloog ook niet overdrijven. "2009 was echt een piekjaar, dat verwacht ik nu niet. Er zullen vast meer mensen gestoken worden, maar dat is dus ook omdat we veel buiten zijn."

Hierom komen wespen op jou af

Alert bij rietjes en blikjes

Er zijn duizenden soorten wespen, maar volgens Van Vliet hebben wij vooral te maken met de Franse veldwesp. "Daar zijn er nu heel veel van. Probleem bij die wesp is dat ze nesten vormen rond dakpannen." Toch houdt deze specifieke soort wesp minder van zoetigheid. "Op het terras zul je dus weer minder met de veldwesp te maken krijgen." 

Wespen kunnen best opdringerig zijn, maar zolang je rustig blijft, word je niet zo snel gestoken. Wespen steken namelijk alleen als ze zich bedreigd voelen. "Door dat verhaal uit Frankrijk over die hoornaar zie je dat mensen nog meer in paniek raken als ze een wesp zien", zegt Van Vliet. In Frankrijk kwam vorige week een Nederlander om het leven na een steek van een hoornaar.

"Natuurlijk moet je wel alert zijn. Kijk bijvoorbeeld uit als je uit een blikje of rietje drinkt dat daar geen wesp in zit." 

Waar zijn ze goed voor?

En voor wie zich afvraagt waar die beestjes dan eigenlijk goed voor zijn: wespen zijn heel efficiënt. Ze eten onder andere muggen, teken en vliegen en voeren die aan vleesetende wespenlarven. Een nest van 6000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen.

Thumbnail

Daarnaast zijn ze ook goed voor de wijnproductie. Bepaalde soorten wespen voeden zich namelijk met gist uit druiven. Die gist overleeft in de magen van wespenkoninginnen tijdens hun winterslaap en wordt in het voorjaar doorgegeven aan haar nakomelingen. Die brengen de gist uiteindelijk weer terug naar de druiven van het nieuwe seizoen en dat geeft wijn een unieke smaak.

5 tips tegen wespen

  1. Blijf rustig en sla niet om je heen.
  2. Als je een wesp hebt doodgeslagen, ruim hem op. Anders kan de geur andere wespen aantrekken.
  3. Wespen hebben een hekel aan rook, dus je kunt bijvoorbeeld wierook aansteken.
  4. Maak je tafel schoon met azijn.
  5. Leg schijfjes citroen of sinaasappel neer met kruidnagel erin. Daar houden wespen niet van.

Meer op rtlnieuws.nl: