Nederland

Canal Parade: geen grote incidenten, wel opblaasbare eenhoorns afgepakt

04 augustus 2018 18:10 Aangepast: 04 augustus 2018 19:09
Deelnemers aan de botenparade door de Amsterdamse grachten. De jaarlijkse Canal Parade is onderdeel van de Amsterdam Gay Pride.

De jaarlijkse Canal Parade heeft enkele honderdduizenden feestvierders getrokken en is zover bekend zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Wel zonk er de avond ervoor een woonboot en werd er een aantal opblaasbare eenhoorns in beslag genomen door de politie.

"Het is gezellig druk en er hangt een geweldige sfeer in de stad", zegt Danny de Vries, woordvoerder van het evenement. De politie heeft één aanhouding verricht in verband met de mishandeling van een beveiliger. "Verder is alles rustig verlopen", zegt een woordvoerster van de politie.

Nagenieten van de Canal Parade:

"Ze staan er allemaal voor mij."

Opblaasbare eenhoorns afgepakt

De politie heeft vanmiddag alleen enkele opblaasbare eenhoorns afgepakt van demonstranten. AT5 meldt dat het zou gaan om de actiegroep We Reclaim Our Pride. Volgens de politie hebben agenten eerst netjes gevraagd of de demonstranten de oplaasbare eenhoorns weg wilden doen omdat ze daarmee in het water wilden springen. Toen ze dat niet deden, heeft de politie op last van de burgemeester de eenhoorns tijdelijk in beslag genomen.

De 22ste botenparade is het hoogtepunt van Pride Amsterdam, voorheen Gay Pride. De naar schatting honderdduizenden toeschouwers zagen ook dit jaar weer een schouwspel van feestvierende, kleurrijk of schaars uitgedoste opvarenden aan zich voorbijtrekken. Er deden tachtig boten mee.

Het botenfestijn begon aan het begin van de middag aan het Oosterdok. "Het weer zat ook mee. Het was niet al te warm en licht bewolkt in Amsterdam", zegt woordvoerder De Vries. 


Miniatuurvoorbeeld
Bezoekers op de Magere Brug

Woonboot gezonken

De kades langs de grachten stonden al vroeg vol met mensen. "Langs de route bleek wel een woonboot te zijn gezonken. Er waren gisteravond al problemen met de woonboot, maar de woonboot heeft vandaag niet meer voor problemen gezorgd", zegt  De Vries.

Het feest gaat nog de hele avond door. Morgen is de laatste dag van Pride Amsterdam. 

Miniatuurvoorbeeld
Burgemeester Halsema stond ook op een boot.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore