Nederland

Excuses politie voor hard verhoor verkrachte vrouw: 'Hoe kokhals je dan?'

04 augustus 2018 09:32 Aangepast: 04 augustus 2018 11:28
Beeld © ANP Foto

De politie in Limburg heeft excuses gemaakt aan een vrouw die werd verkracht door een tbs'er op onbegeleid verlof. Twee agenten trokken haar verhaal in twijfel.

De Volkskrant heeft de officiële stukken rond de zaak ingezien en sprak met het slachtoffer, de 21-jarige Susanne uit Venray. Zij fietste in december 2016 in de buurt van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum toen ze werd aangevallen door een man. Die dwong haar mee te gaan naar een afgelegen plek en verkrachtte haar.

Verhoor

Vijf dagen na de verkrachting deed ze aangifte, maar de twee agenten die haar verhoorden, trokken haar verhaal meerdere malen in twijfel, blijkt uit het dossier. "De politie gaat verder onderzoek doen. Als blijkt dat er iets niet klopt in je verhaal, dan ben ik bang dat dat echt consequenties heeft voor jou, maar ook voor het onderzoek", zei een van hen.

Later stelden ze vragen over het geslachtsdeel van de dader. "Wat voor ervaring heb je met pijpen? Je zegt dat de penis slap was, maar je gaat toch kokhalzen. Doe eens voor? Hoe kokhals je dan?" Ze vroegen Susanne meerdere keren of ze haar aangifte wil doorzetten.

Dader

Ze zette door en uit DNA-onderzoek bleek dat de dader in de nabijgelegen tbs-kliniek zat. Henk van der V. had al 17 jaar tbs. In 2000 pleegde hij een moord op een 16-jarig meisje. In 2005 werd hij opnieuw veroordeeld voor een poging tot moord op een mede-tbs'er.

Tijdens een verlof van vier uur viel hij Susanne op straat aan. Hij werd uiteindelijk opgepakt en vorige maand veroordeeld voor de verkrachting en bedreigingen. Van der V. kreeg 3 jaar cel en nogmaals tbs.

Tbs: zo werkt het

Een tbs'er op verlof die een ernstig misdrijf pleegt, of een crimineel die tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Hoe vaak gebeurt het, wat betekent het, en hoe werkt tbs?

Excuus politie

In een excuusbrief aan de vrouw, in bezit van de Volkskrant, schrijft de teamchef dat de agenten 'binnen de kaders' hebben gehandeld. Maar ook dat het belang van het slachtoffer 'onvoldoende is meegewogen' en dat hij de gang van zaken 'zeer betreurt'.

`