Nederland

Actie bij Canal Parade voor gezinnen met meer dan twee ouders

04 augustus 2018 00:00 Aangepast: 04 augustus 2018 13:36
Beeld © ANP

Bij de Canal Parade vaart dit jaar een nieuwe boot mee: een met regenbooggezinnen. COC en de stichting Meer dan Gewenst willen aandacht en een betere regelgeving voor deze gezinnen met meer dan twee ouders.

De Nederlandse wet houdt geen rekening met dergelijke gezinnen en erkent niet meer dan twee ouders. In een regenbooggezin kiezen bijvoorbeeld een homostel en lesbisch stel ervoor om samen kinderen op te voeden als één gezin. Maar in de praktijk lopen ze daarbij tegen een hoop problemen aan.

'Wie is de echte moeder?':

Sabine en Miriam beantwoorden vijf vragen over regenbooggezinnen.

Geen toestemming mogen geven

Zo noemen de twee organisaties het voorbeeld van ​Kim en haar vrouw Lisa, en Bart en zijn man Geer die samen twee dochters opvoeden.

De jongste kreeg onlangs een dubbele oorontsteking en had acuut antibiotica nodig. Kim ging naar de apotheek, die in het patiëntendossier wilde checken of het meisje allergisch is voor antibiotica. Dat kon niet omdat Kim daar als ‘niet-officiële ouder’ geen toestemming voor mag geven. Maar ook zaken als het openen van een spaarrekening of het regelen van een erfenis zorgen voor wettelijke problemen zodra er sprake is van meer dan twee ouders. 

Advies: maximaal vier ouders

Anderhalf jaar geleden kwam een staatscommissie al met het advies aan de regering om de wet op het ouderschap te moderniseren. Een van de adviezen was om maximaal vier juridische ouders mogelijk te maken. De organisaties vrezen dat de huidige regering dit advies helemaal zal negeren. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`