Ga naar de inhoud
Nederland

Miljoenen gratis tomaatjes in mum van tijd weg

Zes miljoen snacktomaatjes hebben rimpels gekregen. Beeld © Greenco

Het uitdelen van gratis onverkoopbare snacktomaatjes heeft niet lang geduurd. De 6 miljoen tomaatjes die in Middenmeer (Noord-Holland) en Honselersdijk (Zuid-Holland) lagen, waren in een mum van tijd weg.

Vele mensen kwamen met emmers en dozen bij teler Greenco om ze vol te laden. De snacktomaatjes werden gratis weggegeven omdat ze lichte rimpeltjes of deukjes hebben door het zonovergoten warme weer.

Actie tegen voedselverspilling

De smaak van de tomaatjes is echter prima, vertelde een medewerker van Greenco vanochtend aan RTL Nieuws. Met de actie wil het bedrijf voedselverspilling tegengaan.

Morgen kunnen mensen nog gratis tomaatjes halen in Someren (Noord-Brabant). Daar ligt nog 17.000 kilo. Wie minder dan 100 kilo wil, hoeft zich niet aan te melden of een aantal kilo’s reserveren.

Tientallen mensen graaien vol enthousiasme naar gratis tomaatjes

Met emmers vol haalden tomatenliefhebbers de gratis weggegeven snoeptomaatjes op.

"Je hoeft alleen een doos, emmer, krat of andere verpakking mee te nemen", staat in een bericht op Marktplaats. Wie meer dan 100 kilo wil, wordt verzocht van te voren contact op te nemen.

'Duizenden mensen hebben gereageerd'

Bij Instock, dat een deel van de tomaatjes weggeeft via zijn restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, hadden ze niet verwacht dat de animo voor de gratis tomaatjes zo groot zou zijn.

"De mensen komen met grote tassen binnen, onze restaurants worden platgebeld. Ons bericht op Facebook, Instagram en Twitter is duizenden keren gedeeld en duizenden mensen hebben gereageerd", aldus een woordvoerster van Instock.