Nederland

Zwarte Zaterdag overleven: 'Neem de tijd, dat scheelt heel veel ruzie'

11 augustus 2018 10:15 Aangepast: 11 augustus 2018 10:35
De weg op op Zwarte Zaterdag.

De Franse snelwegen zien weer zwart van de vakantiegangers. Ieder jaar gaan we op deze dag weer massaal de weg op om vakantie te vieren in het zuiden en volgens experts zal dat ook niet zo snel veranderen. Hoe overleef je Zwarte Zaterdag zonder (te veel) stress?

Urenlange files, oververhitte auto's, pech onderweg en mekkerende kinderen op de achterbank. De tweede officiële Zwarte Zaterdag van het jaar begint vandaag. Hoewel Zwarte Zaterdag voor veel mensen nog steeds gelijk staat aan een hele hoop ellende, vertrekken we ieder jaar toch weer op dezelfde dag rond hetzelfde tijdstip naar het zuiden. 

Forse drukte op wegen tijdens je vakantie? Zo bereid je je het best voor:

Met verwachte temperaturen van bijna 40 graden is een goede voorbereiding voor mens en auto is geen overbodige luxe.

Optimaal vakantie benutten

"Er zijn nog steeds mensen die er in stinken", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Je kunt eigenlijk echt veel beter een dag of twee dagen later weggaan." Dat we dat toch - tegen beter weten in - niet doen, is volgens Tertoolen makkelijk te verklaren. Het heeft vooral te maken met het optimaal willen benutten van onze vakantie. "Veel geboekte vakanties lopen nou eenmaal van zaterdag tot zaterdag. En wij Nederlanders willen niet een dag voor niks betalen." 

Daarnaast zijn we volgens Tertoolen heel eigenwijs. "Wij schatten onze eigen kansen vaak iets te positief in. Het zal bij ons wel meevallen, laten we hopen op het beste." 

De hoeveelheid files en vertragingen zijn volgens ANWB-woordvoerder Markus van Tol naast de drukte ook afhankelijk van het weer en ongelukken. "Lekke banden, tolproblemen, leeggelopen accu's maken we het meest mee op dit soort dagen", vertelt hij. 

Zwarte Zaterdag, dit zijn de feiten:

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws) op

Irritaties, ruzies en zweten

Als we dan uiteindelijk in de file komen te staan beginnen de irritaties, ruzies en het zweten. "Kinderen worden gek als het te lang duurt", zegt Tertoolen. "Die iPad zijn ze na drie uur ook wel zat." 

Tertoolen begrijpt dan ook niet dat niet iedereen ervoor kiest om de reis in twee dagen te doen. "Misschien zijn het deels financiële redenen, maar het is vaak ook stoerheid van met name mannen, maar dat heb ik nooit begrepen. Een soort machogedrag dat je in een keer door kunt rijden naar Italië." 

Tips om Zwarte Zaterdag door te komen

1. Zorg voor rust
Het klinkt voor de hand liggend, maar wissel de chauffeur af. Te lang rijden is niet goed en vergroot bovendien de kans op ongelukken. Verdeel de reis in twee dagen en neem genoeg pauze. Dat zorgt voor meer rust en ontspanning. "Neem de tijd, dat scheelt een heleboel ruzie", aldus Tertoolen. 

2. Genoeg vermaak voor de kinderen
Ga niet alleen af op schermpjes, maar zorg ook voor ander vermaak. Raadspelletjes zijn vaak ook heel leuk voor kinderen of kleurboeken bijvoorbeeld.

3. Neem een reserveband mee
Veel moderne auto's hebben geen reserveband meer in hun auto. Maar als je in Frankrijk een lekke band krijgt, ben je niet snel bij een garage. "Bandenbedrijven zijn in Frankrijk in het weekend namelijk dicht", zegt Van Tol. 

4. Voldoende eten en drinken
Let er ook op dat de kinderen voldoende drinken. "Zeker jonge kinderen", zegt Tertoolen. "Die kunnen niet altijd aangeven dat ze dorst hebben." 

5. Neem kaarten mee van het land waar je naartoe gaat
Als de navigatie uitvalt heb je in ieder geval nog iets om op terug te vallen.

6. Laat je airco van te voren checken
Loop belangrijke vloeistoffen zoals de motorolie, ruitenwisser- en koelvloeistof na. 

7. Ga niet 's nachts of 's ochtends vroeg weg
"Nederlanders hebben de neiging om om vijf uur in de auto te springen, maar dat heeft niet zoveel zin", zegt Van Tol. "Na vier uur sta je bij Parijs namelijk in file." Volgens de ANWB- man kun je net zo goed op je gemakje ontbijten en om tien uur de deur uitgaan.

Dit was zwarte zaterdag in 2017

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`