Hitte

Langste regionale hittegolf is een feit, en hij houdt nog wel even aan

03 augustus 2018 11:40 Aangepast: 03 augustus 2018 12:08
Archieffoto Beeld © iStock

23 dagen. Zo lang duurt de hittegolf in grote delen van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel al. Daarmee is het record gebroken van de langste hittegolf ooit gemeten. En die hittegolf is voorlopig nog niet ten einde.

De eerste plaatsen waar de temperatuur vanochtend boven de 25 graden uit kwam, zijn Deelen (Gelderland) en Gilze-Rijen (Noord-Brabant). Snel daarna volgden ook de meetstations in Arcen, Eindhoven Ell, Volkel, Hupsel en Twente.

Wanneer spreek je van een hittegolf?

Wat een hitte! En de komende decennia zullen we er vaker mee te maken krijgen. Maar wanneer spreek je van een hittegolf? Jennifer Faber van Buienradar legt uit.

Donderdag voorbij

De opvallend hoge temperaturen houden nog zeker tot en met woensdag aan. "Donderdag lijkt de temperatuur te gaan dalen naar 22 of 23 graden, dan is de regionale hittegolf voorbij", zegt Buienradar-meteoroloog Nicolien Kroon."Zoals het er nu naar uitziet houden we die temperaturen - die heel normaal zijn voor deze tijd van het jaar - in elk geval een paar dagen. Wat daarna gebeurt is nog te onzeker."

Het oude record stond op naam van Arcen en werd in 1994 gevestigd. Toen duurde de hittegolf 22 dagen: van 10 tot en met 21 juli.

Landelijk duurde de eerste hittegolf van het jaar een stuk korter: afgelopen zaterdag werd de 25 graden niet gehaald. Een tweede landelijke hittegolf is mogelijk alweer begonnen. In De Bilt is het sinds zondag zomers warm. Maandag werd daar de 30 graden gehaald. "Ik verwacht dat dat vandaag opnieuw gebeurt, en maandag en dinsdag ook", zegt Kroon. "Het was nog even de vraag of het zondag warm genoeg zou worden om de mogelijke hittegolf vast te houden, maar dat lijkt nu wel het geval: dan wordt het komende zondag 26 graden."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

Een hittegolf, een hitteplan, extreme droogte. Grote kans dat dit de heetste zomer ooit wordt in Nederland. Maar hoe gek zou het bij ons kunnen worden? Meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Slecht slapen, trager van begrip: zo reageert je lichaam op de hitte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore