Nederland

Hetero positiever over homo-acceptatie dan homo

03 augustus 2018 09:07 Aangepast: 03 augustus 2018 09:42
Archieffoto Beeld © iStock

Hetero's hebben een rooskleuriger beeld van de homo-acceptatie in Nederland dan homo's. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het opiniepanel van het tv-programma.

Onder de leden van het panel zijn ruim 3200 LHBTI'ers (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en interseke personen). Van hen vindt 60 procent dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Diezelfde vraag werd voorgelegd aan een dwarsdoorsnede van de bevolking (onder wie dus ook LHBTI'ers zijn). Daar kwam uit dat 70 procent vindt dat het goed gaat.

Bespuugd of geslagen

Van de ondervraagde LHBTI'ers zegt één op de drie afgelopen jaar te maken te hebben gehad met 'negatief gedrag' vanwege hun geaardheid of identiteit. Het vaaktst uitte zich dat in uitgescholden of nageroepen worden. 8 procent had te maken met bedreigingen, 4 procent werd bespuugd en 3 procent zelfs geslagen of geschopt.

De meerderheid van de LHBTI'ers, 58 procent, zegt zijn of haar gedrag soms aan te passen om negatieve reacties te voorkomen. Ze tonen bijvoorbeeld geen genegenheid voor hun partner in het openbaar. "Iedereen zegt wel dat homo's geaccepteerd worden, maar de realiteit is regelmatig anders. Je mag homo zijn, zolang je niet te vrouwelijk bent, zolang ze van me afblijven, et cetera. Het is eigenlijk schijntolerantie'', zegt een van de deelnemers in een toelichting.

Aanleiding voor het onderzoek is de jaarlijkse Canal Parade die morgen in de Amsterdamse grachten wordt gehouden.

'Ik was niet meer welkom bij mijn moeder, omdat ik homo ben'

Toen de 16-jarige Simon uit de kast kwam, wees zijn moeder hem de deur. RTL Nieuws sprak hem drie maanden geleden."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore