Ga naar de inhoud
Nederland

Satellietbeelden: dit doet de droogte met Nederland

Beeld © Netherlands Space Office / ©21AT 2017-2018

De natuur in Nederland snakt naar water. Door het uiblijven van regenval is wat eens groen was nu bruin. Satellietbeelden van het Netherlands Space Office tonen hoe ons land in een paar maanden tijd 17 procent van haar groen verloor.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit analyseerden satellietbeelden van de afgelopen maanden om de schade door de droogte in kaart te brengen. Volgens hen verloor Nederland in drie maanden tijd bijna een vijfde van haar groen. Met uitschieters op plaatsen waar tot wel 37 procent minder groen te zien is vanuit de lucht. Onderstaande satellietbeelden van uit het land tonen de opmerkelijke verschillen.

Tubbergen (Twente)

De gebieden met de grootste neerslagtekorten zijn te vinden in het Oosten van het land. Met name de natuur in Twente en de Achterhoek schreeuwt om neerslag. Zie bijvoorbeeld de landerijen rondom het Twentse Tubbergen (dorp midden in de kaart).

Noorbeek (Limburg)

In mei kreeg het zuiden van Limburg nog te maken met een paar flinke buien, maar sindsdien is daar al tijden geen sprake meer van regen. De bron van de Noor, waar het dorpje Noorbeek naar vernoemd is, staat zelfs droog. 

Terschelling 

Op de Waddeneilanden en aan de kust valt vergeleken met de rest van het land nooit veel regen in de zomer. Als er één gebied goed tegen de droogte zou moeten kunnen, zouden het dus de eilanden moeten zijn. Maar dit beeld van Terschelling laat zien, dat de huidige droogteperiode ook daar zijn impact heeft.

Vondelpark (Amsterdam)

Ook binnen de grenzen van steden en dorpen is de droogte vanuit de lucht goed waarneembaar. Zie hier het Vondelpark in Amsterdam. In korte tijd van groene oase naar bruine bedoening.

De Waal (Nijmegen)

Het waterpeil van de rivieren daalt ook door de droogte. Hierboven zie je hoe de oevers van de Waal bij Nijmegen langzaam ruimte opslokken van de rivier.

Biesbosch

Ook in de Biesbosch lijkt water plaats te maken voor land. Groen land zelfs. Het is waarschijnlijk één van de weinige plekken waar ten opzichte van een paar maanden terug meer groen te zien is vanuit de lucht.

De hierboven getoonde satellietafbeeldingen zijn afkomstig van Netherlands Space Office / ©21AT 2017-2018. Wil je weten hoe jouw omgeving er vanuit de lucht uitziet ten opzichte van drie maanden terug? Kijk dan op de website van Netherlands Space Office.