"We zijn door een hel gegaan", zegt Sonya. Haar dochter, nu 21 jaar oud, is jarenlang misbruikt door ex-Jehovah’s Getuige Samet G. "Ons hele gezin heeft geleden. Ik was op een gegeven moment alleen maar bezig met voorkomen dat ze zelfmoord zou plegen."
Het is 2011, als Samet bij zijn tante Sonya op bezoek komt. Hij moet haar wat vertellen, zegt hij. Wat hij vervolgens zegt, schokt Sonya tot in het diepst van haar ziel. Samet bekent dat hij aan haar dochter heeft gezeten. Het is het moment waarop het leven van Sonya en haar gezin voorgoed verandert.
Sonya is op dat moment Jehovah’s Getuige, net als Samet en zijn familie. Ze komen vaak bij elkaar over de vloer, haar dochter logeert vaak in de weekenden bij haar neef in huis. Achteraf blijken dat de momenten waarop Samet toeslaat. Het misbruik begon toen Sonya's dochter 4 was en ging door tot haar 14e.
Gedwongen tot orale seks
Onder druk van Sonya's dochter bekent Samet wat hij gedaan heeft. Hij vertelt tegen Sonya en tegen ouderlingen van de kerk dat hij twee keer aan zijn nichtje heeft gezeten. Later zal blijken dat het veel vaker is gebeurd en veel verder ging dan Samet beweerde. Hij betastte haar en dwong haar tot orale seks.
Pas in 2015, als ze uit het kerkgenootschap zijn gestapt, kan Sonya's dochter zich ertoe zetten om aangifte te doen. Het onderzoek van de politie gaat langzaam. De zaak komt pas in maart van dit jaar voor het eerst voor de rechter. De zaak wordt aangehouden, door onthullingen van RTL Nieuws. Het blijkt namelijk dat Jehovah’s Getuigen verslagen bewaren van interne rechtszaken tegen kindermisbruikers.
'Ze zijn toch bang'
Ook in de zaak van Samet blijken documenten te zijn, zo vertelt een ouderling van Jehovah’s Getuigen aan de politie. Het is een verslag van een gesprek van Samet met ouderlingen, waarin hij het misbruik bekent. Het Openbaar Ministerie vordert de documenten, maar krijgt nul op het rekest van de kerkorganisatie. Die wil de privacy van Samet niet schenden, zo schrijft ze in een brief.
"Heel zwak", noemt Sonya dat. "Dat betekent toch dat ze ergens bang voor zijn. Als je zo zeker van je zaak bent als zij, en je doet alles volgens de regels, waarom zou je dan bang zijn om zoiets aan de politie te geven? Dan kun je toch open kaart spelen? Of hebben ze iets te verbergen?"
ZIE OOK: Jehovah’s Getuigen beschermde dader van kindermisbruik in rechtszaak
Maar de documenten komen niet. Dat heeft de zaak tegen Samet belemmerd, denkt Sonya. "Iedereen zegt wel dat het niet uitmaakt, omdat hij toch veroordeeld is. Maar ik denk dat hij een hogere straf had gekregen, als de rechter had kunnen zien wat hij in 2011 allemaal verteld had. Samet ontkende van alles in de rechtszaal. Maar met de bekentenis van toen, was het wel duidelijk geweest voor de rechter."
Ze verwijt het OM dat ze de weigering van Jehovah’s Getuigen hebben geaccepteerd. "Ze hebben maar één brief gestuurd, en dat was het. Vervolgens hebben ze er niks meer aan proberen te doen."
'Waarom zou je dan nog aangifte doen?'
Samet wordt uiteindelijk toch veroordeeld, tot 9 maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf. De getuigenissen van onder meer familieleden en een ouderling blijken genoeg om misbruik te bewijzen. De straf valt lager uit dan de eis, omdat het te lang heeft geduurd voordat de zaak voor de rechter kwam.
De opstelling van Jehovah’s Getuigen in deze rechtszaak zal er voor zorgen dat slachtoffers er wel nog een keer over nadenken voor ze aangifte gaan doen, denkt Sonya. "De minister zegt elke keer 'doe aangifte, het is zo belangrijk'. Maar je gaat door een hel, tijdens zo’n proces. En als aan het einde dan blijkt dat je ook dan de documenten nog steeds niet krijgt, waarom zou je het dan doen?"
Steve werd misbruikt door Jehovah's en stapte uit de beweging:
In januari spraken we met Steve, een van de slachtoffers van seksueel misbruik.
Meer op rtlnieuws.nl:
- Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen: 'Kinderen lopen gevaar'
- Jehovah's Getuigen weigert slachtoffers inzage in dossier
Koen de Regt doet onderzoek naar misbruik binnen Jehovah's Getuigen. Heeft u informatie die hem kan helpen in zijn onderzoek? Mail dan naar Koen.de.regt@rtl.nl.