Nederland

Zwemmen in de buitenlucht? Pas op voor botulisme en blauwalg

02 augustus 2018 16:05 Aangepast: 09 augustus 2018 18:58
Beeld © ANP

Het is verleidelijk met deze temperaturen, maar wees alert voordat je een duik in het water neemt. Door de aanhoudende warmte nemen botulisme, blauwalg en vissterfte elke dag verder toe. Maar wat is botulisme en is het gevaarlijk, en hoe zit dat met blauwalg? We leggen het je uit.

Botulisme en blauwalg kunnen ook bij mensen gezondheidsklachten veroorzaken. Botulisme kan zelfs leiden tot verlammingsverschijnselen. Voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen, is er zwemwater.nl. Op die website staat de waterkwaliteit van populaire zwemplekken weergegeven.

Wat is botulisme?

Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium botulinum. Die veroorzaakt voedselvergiftiging in water met een laag zuurstofgehalte. Botulisme bestaat in zeven verschillende vormen. Een aantal is schadelijk voor de mens, andere alleen voor vogels, vissen en grotere dieren als paarden en koeien.

Hoe krijg je het?

Mensen kunnen hem oplopen door voedsel te eten waar de bacterie inzit of door met een open wond te zwemmen in water waarin dode dieren liggen. 

Waar komt de bacterie het meeste voor?

Stilstaand water dat warmer is dan 20 graden is een ideaal klimaat voor de bacterie. Botulisme kan niet van mens op mens overgedragen worden. Mensen die wekgroenten eten die niet goed verhit zijn, kunnen besmet worden. Ook kan botulisme optreden bij heel kleine kinderen, na het eten van honing. 

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij besmetting?

Verschillende symptomen kunnen wijzen op besmetting met botulisme: onder meer misselijkheid, duizeligheid, dubbel zien, moeite hebben met spreken en slappe arm- en beenspieren, wat uiteindelijk kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Bij tijdige behandeling is verlamming wel terug te draaien.

Overigens is het niet alleen de warmte. De problemen worden mede veroorzaakt door het neerslagtekort. Dat stijgt in de komende twee weken naar 308 millimeter. Dat is hoger dan in dezelfde periode in recordjaar 1976. Het KNMI voorziet nauwelijks regen en het blijft warm, zodat het tekort verder zal gaan oplopen.

Blauwalg verpest zwemplezier tijdens bloedhete dagen: 'Ik wil het risico niet lopen':

ZIE OOK: Nog nooit zo droog in Nederland en problemen houden aan

Op een toenemend aantal plekken gelden onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater. Een tekort aan drinkwater is niet aan de orde, zegt Rijkswaterstaat. "De kraan blijft aan."

Hoe herken ik blauwalg?

Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze kolonies vormen. De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, maar er zijn ook soorten die roodbruin of bruingroen zijn.

Blauwalgen zien er verschillend uit, van groene bolletjes, vlokjes, of een verfachtige laag tot een groene soep. Of op het water ligt blauw of wit schuim. Het water ruikt naar vis en naar rottende planten.

Zijn alle blauwalgen gevaarlijk?

Nee, slechts een aantal blauwalgen produceert gifstoffen. Die komen wel veel voor in Nederland. In hoge concentraties vormen deze gifstoffen een risico voor de volksgezondheid. Vooral in drijflagen komen soms hoge concentraties gif voor.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij vergiftiging?

Verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen zijn meestal 12 uur na het zwemmen merkbaar. De symptomen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Vooral kleine kinderen zijn vaak slachtoffer, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond stoppen.

​​Kunnen blauwalgen verwijderd worden?

Blauwalgen zijn moeilijk helemaal weg te halen uit het water. Regelmatig worden nieuwe methoden gevonden om blauwalgen te verwijderen, maar deze zijn niet altijd en overal toepasbaar.

Waarom zitten er in de zomer zo veel blauwalgen in het water?

In de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20 graden en is er weinig wind. Blauwalgen kunnen zich onder deze omstandigheden massaal ontwikkelen als er veel voedingsstoffen en weinig waterplanten zijn.​

Bron: Rijkswaterstaat

Meer op rtlnieuws.nl:
Deze landen hebben in 2040 het grootste watertekort

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore