Ga naar de inhoud
Nederland

Jehovah's Getuigen beschermde dader van kindermisbruik in rechtszaak

Archieffoto. Beeld © RTL

Kerkgenootschap Jehovah's Getuigen heeft geweigerd om het Openbaar Ministerie te helpen bij een rechtszaak tegen een verdachte van kindermisbruik. Dat blijkt uit juridische documenten in handen van RTL Nieuws. Het OM heeft bij het kerkgenootschap een document opgeëist waarin een bekentenis van de dader zou staan. Maar Jehovah's Getuigen wil dat document niet geven.

Jehovah’s Getuigen ligt sinds enkele maanden onder vuur, omdat het daders van seksueel misbruik binnen de organisatie niet aangeeft bij de politie. Daders worden intern berecht, in zogenaamde rechterlijke comités. Van die interne rechtszaken en van gesprekken van daders met ouderlingen worden verslagen gemaakt en bewaard.

Veroordeeld voor misbruik nichtje

De weigering om mee te werken, speelt in de zaak rond de 31-jarige Samet G . Hij is vorige week veroordeeld voor het misbruiken van zijn nichtje. Dat misbruik duurde van haar 4e tot haar 14e. Tijdens het onderzoek in die zaak bleek dat hij in 2011 een bekentenis had afgelegd tegenover ouderlingen van Jehovah’s Getuigen. Volgens een van die ouderlingen was van dat gesprek een verslag gemaakt, en werd dat bewaard op het hoofdkantoor van de kerk in Emmen.

ZIE OOK: Sonya's dochter werd misbruikt: 'Wat heeft Jehovah's Getuigen te verbergen?'

Het OM deed een 'dringende vordering' aan Jehovah’s Getuigen om dat verslag te overhandigen. Maar het kerkgenootschap weigerde dat. Het wil namelijk 'de privacy van personen die ouderlingen benaderen voor pastorale zorg beschermen', zo schreef het in een brief aan het OM.

Weigert medewerking

Jehovah’s Getuigen beriep zich in deze zaak op het verschoningsrecht. Dat houdt in dat geestelijken niet kunnen worden gedwongen om te verklaren over iets wat hen in vertrouwen is verteld. Hoewel onder rechtsgeleerden twijfels bestaan of het verschoningsrecht geldt voor ouderlingen van Jehovah’s Getuigen, accepteerde het OM de weigering van het kerkgenootschap.

De weigering betekent in de praktijk dat de dossiers van interne strafzaken niet naar buiten zullen komen. Want behalve dat Jehova’s Getuigen geen dossiers overdraagt aan het OM, weigert het ook mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Minister Dekker van Rechtsbescherming zei eerder dat hij hen niet tot medewerking kan dwingen.

Meer hulp nodig 

Volgens slachtoffers van misbruik binnen Jehovah’s Getuigen toont dit aan dat ze meer hulp nodig hebben van de minister. "Want nu blijkt dat naar de rechter gaan ook geen zin heeft om de dossiers boven water te krijgen", zegt Frank Huiting van slachtofferorganisatie Reclaimed Voices. "Er moet nu echt een uitspraak uit Den Haag komen. Iemand moet tegen Jehovah’s Getuigen zeggen dat ze die dossiers verplicht moeten gaan geven."

Ook CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg is teleurgesteld over de weigering van Jehovah’s Getuigen. "Dit toont aan dat er een cultuur is van zwijgen en toedekken. Ze nemen hun verantwoordelijkheid niet." Samen met andere partijen in de Tweede Kamer heeft Van Toorenburg vragen aan de minister gesteld over het gebruik van het verschoningsrecht door Jehovah’s Getuigen.

Steve werd misbruikt door Jehovah's en stapte uit de beweging:

In januari spraken we met Steve, een van de slachtoffers van seksueel misbruik.

Voorwaardelijke celstraf en werkstraf

Ondanks de weigerachtige houding van Jehovah’s Getuigen, is Samet G. wel veroordeeld door de rechtbank in Breda. Die oordeelde dat er voldoende bewijs was dat hij zijn nichtje had misbruikt en veroordeelde hem tot 9 maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf. Gisteren werd duidelijk dat G. in hoger beroep gaat.

Koen de Regt doet onderzoek naar misbruik binnen Jehovah's Getuigen. Heeft u informatie die hem kan helpen in zijn onderzoek? Mail dan naar Koen.de.regt@rtl.nl.