Ga naar de inhoud
Interview

Pittige zomer voor badmeesters: 'Ouders zijn soms niet slim'

Het zwembad waar Rob werkt. Beeld © de Koerbelt

Met het mooie weer liggen de zwembaden al weken hartstikke vol. Dat betekent dat badmeester Rob Stevens (54) en badjuf Charlotte van der Hoek (19) extra scherp moeten zijn. "We hebben nog nooit zo'n drukke zomer gehad", vertelt Rob.

Rob is al 25 jaar badmeester in zwembad de Koerbelt in Rijssen. Charlotte van der Hoek (19) werkt in het Wantijbad in Dordrecht. Beide zijn ze hartstikke druk deze zomer. "Hoe drukker hoe gevaarlijker", zegt Rob.

Vermoeiend

Als badmeester geeft Rob zwemlessen en houdt hij toezicht op de zwemmers. Nu het zomer is, zijn er geen zwemlessen. Rob is dus fulltime aan het toezichthouden en dat is behoorlijk vermoeiend. "Je bent alles non-stop aan het scannen met je ogen. Vooral als er veel mensen in het zwembad zijn, moet je scherp blijven." Dat geldt ook voor Charlotte. "Het kan heel vermoeiend zijn en je moet alert blijven. Er hoeft maar één kind uit de glijbaan te komen en er duikt een ander kind bovenop en dan heb je een probleem."

Hoe drukker het wordt, hoe pittiger het werk. "Je merkt dat het meer energie kost. Op drukke dagen ligt het er echt aan met hoeveel personeel je staat." In de pauzes mag Charlotte zelf ook even zwemmen. "Even een bommetje om af te koelen. Dan snel weer afdrogen en door. Dan kan ik er weer volle bak tegenaan."

Ouders vinden het onzin
Miniatuurvoorbeeld

Het gebeurt vaak dat Rob ouders moet aanspreken op hun gedrag. "Ze nemen dan hun kleine kinderen zonder bandjes mee naar het diepe bad. Als het heel druk is, is dat niet slim. Daar zeg ik dan iets van, maar vaak vinden ze dat we ons er maar niet mee moeten bemoeien." Als Rob vervolgens vertelt over het verdrinkingsgevaar en voorbeelden van voorvallen waarbij het misging, tonen de ouders vaak meer begrip.

Ongeveer één à twee keer per jaar moet hij in actie komen en het water in springen om iemand te redden. "Gelukkig maar dat het niet vaker is." Toch verbaast Rob zich over de risico's tijdens dagen waarop het zwembad vol ligt. "Je zou denken dat er dan meer sociale controle is, maar juist bij drukte wordt het gevaarlijk en moet je scherp blijven."

Charlotte heeft nog nooit een echte reddingsactie hoeven doen. Om er zeker van te zijn dat ze alle plekken in het water ziet, gebruikt ze de 10/20-regel. "Dan scan je eerst tien seconden alles boven het water en daarna gaat je blik naar onderwater en kijk je twintig seconden over de bodem."

Jeugd

Het drukst is Rob uiteindelijk niet met de veiligheid, maar met het afval dat mensen achterlaten. "Vooral de jeugd. Die gooien alles op het gras in plaats van in de bakken. Chipszakken, pakken drinken, er ligt ontzettend veel rommel."

Toch blijft badmeester voor Rob de beste baan die er is. Hij is dan ook niet van plan om te stoppen voor zijn pensioen. Om badmeester te kunnen blijven, moet hij wel de jaarlijkse zwemtest halen. Tot nu toe gaat dat gelukkig prima. "De kinderen houden me jong."

Badmeesters zijn soms zo overbelast, dat ze niet goed kunnen opletten

De FNV maakt zich grote zorgen om het zwembadpersoneel. Volgens de bond worden ze overbelast en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Ze moeten namelijk te lang achter elkaar werken, en hebben nauwelijks tijd om te eten.

Meer op rtlnieuws.nl: