Meeste boeren niet verzekerd

'Droogte verpest oogst voor duizenden boeren'

01 augustus 2018 15:51 Aangepast: 01 augustus 2018 16:38
Beeld © ANP

Duizenden boeren zien hun oogsten mislukken, of in ieder geval slechter uitpakken, door de aanhoudende droogte. Enkele honderden hebben een schadeclaim ingediend bij hun verzekeraar, maar de meesten zijn onverzekerd.

De Volkskrant inventariseerde de schade bij de grootste aanbieders van weersverzekeringen voor boeren en meldt dat er al honderden schadeclaims zijn binnengekomen. In werkelijkheid zal het aantal gedupeerde boeren in de duizenden lopen, omdat volgens de krant slechts 1 op de 10 boeren verzekerd is voor schade door extreem weer. 

Pruimenoogst mislukt? Of toch niet?

Door de droogte zijn de pruimen van boer Kees Hamelink te vroeg gestopt met groeien. De vruchten zijn zo klein dat verkoop via de veiling er niet meer inzit.

Al maanden zonder regen

Een grote delen van Nederland is al zeker zeven weken geen regen meer gevallen. Juni en juli zijn beide de boeken in gegaan als de droogste ooit. De weersverwachting biedt vooralsnog geen zicht op verlichting: de komende twee weken wordt vooralsnog geen druppel verwacht.

Ook het sproeien van de gewassen is in sommige gebieden al meer dan een maand flink aan banden gelegd. Zo mogen boeren in Brabant al sinds eind juni geen oppervlaktewater meer gebruiken om te sproeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voorjaar en zomer van 2018 tot nu toe de droogste ooit gemeten

Grondwater zouter

Beregenen met grondwater, wat de meeste boeren doen, mag nog wel. Maar voor boeren in kunstgebieden aan de kust wordt dat ook steeds lastiger, omdat door de weinige regenval het grondwater daar steeds zouter wordt.  In sommige gebieden is het zelfs helemaal onmogelijk. 

Overigens zuchten niet alle boeren onder de droogte. Wijnboeren kunnen hun geluk niet op: zij verwachten juist een topjaar. Druiven gedijen juist bij zonnig en droog weer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore