Ga naar de inhoud
Nederland

Bij een geel geverfde spoorwegovergang letten we beter op

De gele overgang is in Baarn getest. Beeld © ProRail

Het ziet er een beetje raar uit, maar een felgele spoorwegovergang lijkt veiliger dan een normale. Spoorbeheerder Prorail gaat daarom op meerdere plekken in het land spoorwegovergangen helemaal geel verven.

In Baarn is een test uitgevoerd met een gele spoorwegovergang. Volgens de spoorbeheerder voelen weggebruikers zich veiliger op de gekleurde weg. Ook letten ze beter op als ze over de overweg gaan. De proef wordt nu uitgebreid naar meerdere plekken in Nederland. 

Hoeveel overwegen nu knalgeel gaan worden, is nog niet duidelijk. "We zijn nog in de fase dat we kijken waar we dat het beste kunnen doen en waar het het meeste effect heeft", zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder. Ook de termijn waarop het moet gebeuren, is nog onbekend. "Zo snel mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Een tekening van de gekleurde opstelling.

ProRail wil uiteindelijk helemaal af van de spoorwegovergang, omdat ze het te gevaarlijk vinden. Volgens de spoorbeheerder reden treinen vroeger veel minder snel en hoorde je ze van ver aankomen, maar dat is tegenwoordig wel anders. Treinen kunnen niet meer op tijd afremmen als er iemand op het spoor loopt.

Dat gaat maar nét goed:

Betrapt op camera: de mensen die het spoor oversteken terwijl de seinen op rood gaan. Het gebeurt vaak genoeg, en het gaat regelmatig mis. Gemiddeld zijn er elke maand 370 bijna-ongelukken.

Incidenten

De spoorbeheerder verwacht dat het aantal incidenten de komende jaren zal toenemen. Er gaan steeds meer treinen rijden, die ook nog eens sneller gaan. Meestal wordt een incident veroorzaakt door de weggebruiker, die bijvoorbeeld een rood licht negeert of tussen de spoorbomen slalomt.

Nieuwe spoorwegen worden al zonder overwegen aangelegd. Maar het terugdringen van bestaande knelpunten zal een stuk moeilijker worden. ProRail wil die aanpassen en vervangen door een tunnel of brug, in overleg met lokale overheden.

Tot die tijd wordt geprobeerd om het aantal ongelukken te verminderen. Naast de gele overwegen werkt ProRail aan andere maatregelen. Zo zijn er slimme camera's die spoorlopers op heterdaad betrappen en een overweghulp, speciaal voor ouderen.