Nederland

Zet je schrap: tweede hittegolf op komst

31 juli 2018 16:40 Aangepast: 31 juli 2018 21:45
Een man zoekt verkoeling in een zwembadje. Beeld © anp

Meteorologen verwachten mogelijk dat er deze week een tweede landelijke hittegolf aankomt. De temperaturen blijven de komende week namelijk boven de 25 en soms zelfs 30 graden.

Voor een landelijke hittegolf moet het in de Bilt vijf dagen achterelkaar minimaal 25 graden zijn. Van die vijf dagen moet het drie dagen dertig graden of meer zijn. "Het is heel aannemelijk dat we dat aan het eind van deze week weer gaan halen. Dan hebben we de tweede landelijke hittegolf te pakken”, zegt weerman Maarten Stam. 

De vorige landelijke hittegolf van dit jaar begon op 15 juli en duurde dertien dagen. Dat is nog geen record. In 1975 duurde een hittegolf maar liefst 18 dagen. Zo heet als tijdens de vorige hittegolf wordt het dit keer niet. "We verwachten geen 36 of 38 graden", zegt Stam.

Uitzonderlijk

Het is vrij uitzonderlijk dat er twee hittegolven in een jaar voorkomen. Sinds het begin van de metingen is dat alleen in 1941 en in 2006 voorgekomen. Overigens is De Bilt een van de weinige plekken waar twee hittegolven gaan komen. In het grootste deel van het land duurt die eerste hittegolf namelijk nog steeds voort.

"De hittegolf werd in De Bilt onderbroken door afgelopen zaterdag, toen de temperatuur onder de 25 graden bleef steken", zegt Stam. "Maar in regio’s zoals Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland is deze nog aan de gang. De kans is groot dat we dit jaar de langste regionale hittegolf ooit krijgen.”

Hete zomers

Of deze toename aan hittegolven dan ook betekent dat we hier vanaf nu vaker mee te maken krijgen is volgens Stam niet te zeggen.

"Met de opwarming van de aarde is de kans dat we meer hete zomers krijgen aanwezig, maar het zegt niks over volgend jaar. Het zou net zo goed kunnen dat we dan een hele natte zomer krijgen bijvoorbeeld."

Waarom het nooit veel warmer wordt dan 40 graden

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`