Nederland

Mars staat vanavond dicht bij de aarde, goed te zien met het blote oog

31 juli 2018 15:25 Aangepast: 31 juli 2018 16:48
Mars is met het blote oog te zien, maar niet zo goed als op deze foto. Beeld © Getty Images

De bloedmaan is nog maar nauwelijks ondergegaan en het volgende spektakel is alweer te zien aan de nachtelijke hemel. Vanavond staat de planeet Mars het dichtstbij aarde in 15 jaar. Hoogleraar Kosmologie en directeur van de Sterrenwacht in Leiden Huub Röttgering legt uit wanneer je welke kant op moet kijken.

"Dichtbij, dichtbij, dat is relatief", relativeert Röttgering (foto). "Mars staat vanavond wel het dichtstbij de aarde in 15 jaar, maar de afstand is nog steeds 58 miljoen kilometer."

Miniatuurvoorbeeld

Zuidoosten

De gemiddelde afstand tussen de aarde en Mars is 230 miljoen kilometer, dus het maakt een flink verschil. Zo'n groot verschil dat je hem ook kan zien zonder sterrenkijker.

"Je kan Mars vanavond zien met het blote oog. De rode planeet staat aan de zuidoostelijke hemel. Hij is heel helder en is te herkennen aan de roodachtige kleur."

Dat de twee planeten zo dicht bij elkaar staan, komt door de banen die ze rond de zon afleggen. "Beide volgen een ellipsvormige baan door de ruimte. De baan die de aarde aflegt bevindt zich binnen de ruimere baan die Mars aflegt. De banen naderen elkaar af en toe, zoals vanavond", legt Röttgering uit.

Onbewolkt

Als het vanavond donker is en het onbewolkt blijft, is Mars vanavond dus goed te zien. Volgens Buienradar-meteoroloog Nicolien Kroon werkt het weer vanavond goed mee. "Het is onbewolkt vannacht. Misschien zijn er een paar kleine wolkjes in het zuidoosten van het land, maar dat stelt niet zo veel voor. Dan moeten ze daar soms even wachten."

Röttgering gaat zelf ook kijken. "Mars is vanavond te zien tussen 23.00 en 04.00 uur. Om 01.30 uur is de beste tijd. Ik ga zelf ook wel even naar buiten met een telescoop om te kijken. Het is altijd leuk."

Een uitlegvideo van NASA over waarom de aarde en Mars dichtbij elkaar staan vanavond:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore