Flitsfoto's buitenlanders vernietigd

Onderzoek naar belastingontduiking buitenlandse automobilisten

06 april 2016 10:58 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
Veel Polen wonen hier permanent maar betalen geen wegenbelasting Beeld © ANP

De Algemene Rekenkamer gaat uitzoeken hoe vaak belastingontduiking voorkomt bij buitenlandse automobilisten. Daar heeft de Tweede Kamer om gevraagd.

Als buitenlandse automobilisten hier wonen en ook hun auto hier gebruiken, moeten ze wegenbelasting betalen. Waarschijnlijk doen veel automobilisten dat niet. De Tweede Kamer vraagt al langer om cijfers, maar die geeft de Belastingdienst niet. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "We krijgen constant ontwijkende antwoorden. Daarom vragen we nu de Rekenkamer hier een diepgaand onderzoek naar te doen."

Wonen permanent in Nederland
In 2014 had de Belastingdienst slechts enkele honderden kentekens geregistreerd als belastingplichtig. Dat zouden er veel meer moeten zijn, zegt research-verslaggever Siebe Sietsma. Veel Polen wonen hier inmiddels permanent maar rijden nog wel rond met een Pools kenteken en betalen hier dus geen wegenbelasting.

"Net als bij flitsboetes glippen buitenlanders probleemloos door de mazen van de digitale systemen. De overheid zou beter kunnen samenwerken door slim onderzoek te doen. De Belastingdienst kan in de grote steden bijvoorbeeld nagaan welke buitenlandse kentekens een parkeervergunning hebben."

De Kamer wil in het onderzoek ook aandacht voor zogenaamde belastingnomaden en over windhappers. Die laatste groep heeft op papier geen inkomen, maar leidt toch een riant bestaan.

RTL Nieuws / Siebe Sietsma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore