Ga naar de inhoud
Nederland

Wolf weer stap dichter bij Nederland: roedel vestigt zich aan grens

Beeld © Getty Images

Een roedel wolven met ten minste zes welpen heeft zich gevestigd bij het Duitse Meppen. Dat ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Drenthe.

De wolvenfamilie is gezien op camerabeelden, meldt het Dagblad van het Noorden. Het dier rukt de laatste jaren steeds verder op naar Nederland. Incidenteel wordt de wolf ook al in Nederland gezien. Ze komen relatief vaak voor in Drenthe.

Moeizame terugkeer

De wolf is na zijn verdwijnen 150 jaar geleden bezig met een moeizame terugkeer. Vooralsnog blijven ze steeds maar korte tijd, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. Een wolf die langer dan een halfjaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium. 

Wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen. Het menu van de wolf bestaat voornamelijk uit middelgrote hoefdieren zoals ree, wild zwijn en jonge edelherten. Grotere prooien zijn een te groot risico voor wolven. Een trap van een paard bijvoorbeeld kan een wolf dodelijk verwonden. Zwervende wolven grijpen ook vee, voornamelijk schapen.

Incidentele zwerver

In 2016 verscheen het Draaiboek Wolf, opgesteld door onder meer het Interprovinciaal Overleg en het ministerie van Economische Zaken. Volgens het draaiboek is nu nog sprake van fase 1, de wolf als incidentele zwerver. Inmiddels werken overheden aan de volgende fase: de wolf vestigt zich hier, als paar of als roedel.

Terug van weggeweest: de wolf komt weer bij ons wonen

Voor het eerst sinds twee eeuwen lijkt zich een wolf in Nederland te vestigen.

Meer op rtlnieuws.nl: