Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Stagiair Tom (22) werd onverwacht soapster in Mongolië: 'Op de set was het chaos'

Tom omringd met de Mongoolse soapsterren. Beeld © Privefoto

Op een vrije avond in maart zit Tom Wagenmakers met een Mongoolse vriend in een café in de hoofdstad Ulaanbaatar als hij gevraagd wordt voor een rolletje in een landelijke soapserie. Hij zegt meteen ja. De serie wordt nu uitgezonden.

Tom studeert internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en liep stage bij Transparency International, een bedrijf dat wereldwijd corruptie tegengaat.

"Twee mannen liepen het café binnen en vroegen iets aan de Franse eigenaar", vertelt Tom, die inmiddels weer terug is in Nederland. "Ze kwamen vervolgens naar onze tafel en spraken die vriend van me aan. Die keek naar me en zei: 'Ze vragen of je een Amerikaan wil spelen in hun soapserie.'"

Acteerdebuut

De Franse eigenaar had het aanbod afgeslagen. Tom kon met zijn krulsnor ook wel door voor een Amerikaan en had wel zin in wat vermaak. "Ik had niet zo heel veel te doen naast mijn stage."

Dat hij nog nooit had geacteerd, maakte volgens de enthousiaste talentenscouts niet zoveel uit. "Ze waren al lang blij dat ze iemand hadden gevonden."

Miniatuurvoorbeeld

Op de set van de soapserie 'Girls'

Op de set

Een week later liep hij de set van 'Girls' op. De serie gaat over vier jonge vrouwen die samen met een wat oudere vrouw een appartement delen. Tom speelt in een aflevering waar de oudere vrouw het Facebookaccount van een jongere dame gebruikt om met hem te chatten.

"Mijn karakter Mike denkt dat hij chat met de jonge dame en gaat voor haar naar Mongolië. De meiden nemen me mee de stad in, terwijl de oudere vrouw probeert te verbergen wat ze heeft gedaan."

Bekijk hier de trailer van de serie

'Gewoon jezelf zijn'

Filmen in Mongolië gaat iets anders dan Tom had verwacht. "Ik werd vaak 1,5 uur later dan het afgesproken tijdstip opgehaald en het was een grote chaos op de set. De hele crew woont met z’n allen in het appartement om zo goed mogelijk in hun rol te komen."

Toen hij vroeg wat hij moest doen, zeiden ze: 'Gewoon jezelf zijn'. "Ik had kleding aan die ik dagelijks draag en een tas om die ik altijd bij me heb. En daar zat ik, op de achterbank van een auto tussen twee kakelende Mongoolse vrouwen."

Geen acteercarrière

Na zes dagen filmen zat zijn bijdrage erop. De serie wordt nu uitgezonden. "De uitzending staat online op een soort Mongools Netflix. Je moet een lokale bankrekening hebben om in te loggen. Die heb ik niet, dus het eindresultaat heb ik nog niet gezien."

Tom krijgt inmiddels tientallen vriendschapsverzoeken van Mongoolse vrouwen. "Het is grappig, maar ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet. Ik accepteer alleen mensen die ik ken." Een acteercarrière na dit avontuur zit er voor Tom waarschijnlijk niet in. "Mijn hart ligt bij internationale politiek en Rusland."