Ga naar de inhoud
Nederland

'Als de zomers zo blijven, vestigt de tijgermug zich definitief in Nederland'

De tijgermug steekt ook overdag. Beeld © iStock

Als we meer van dit soort warme zomers hebben, vestigt de tijgermug zich volgens deskundige Willem Takken over twee jaar definitief in ons land. "Dan kun je niet meer lekker buiten zitten."

De tijgermug laat zich steeds vaker zien in Europa en ook in ons land. Dit jaar is de mug hier op een recordaantal plekken gevonden. Op zestien locaties was de mug te vinden. Acht jaar geleden waren dat nog maar vijf plekken. 

Ziektes

Het is niet wenselijk dat de mug zich in ons land vestigt. De mug kan ziektes overbrengen zoals dengue (knokkelkoorts) en zika. In Nederland zal dit nog niet zo snel gebeuren, omdat deze ziektes hier niet voorkomen. In de toekomst zou dat wel het geval kunnen zijn. 

Het vervelende aan de mug is dat hij overdag én 's avonds prikt. De 'normale' mug steekt alleen 's avonds. Bovendien steekt de tijgermug heel naar. "Als de tijgermug zich vestigt, zal dat inhouden dat je niet meer lekker buiten kunt zitten, omdat je constant geprikt wordt", zegt Takken.

Om vestiging en verspreiding van exotische muggen te voorkomen kunnen verschillende maatregelen genomen worden:

• Zorg ervoor dat er geen emmers, potjes, vazen of andere dingen in de tuin staan waar regenwater meerdere dagen in kan blijven staan.
• Dek regentonnen mugdicht af, zet ze in het najaar schoongemaakt op de kop of verwijder ze. Tijgermuggen overleven de winter niet, aar de eitjes wel. Als deze in het voorjaar in contact komen met water, komen ze alsnog uit.
• Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon.
• Zorg dat dakgoten van vooral tuinhuisjes goed doorlopen.

Zuidoost-Azië

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en bamboeplantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. 

Vrachtwagens, maar ook vakantiegangers nemen de mug mee uit landen als Italië en Spanje, waar de mug zich al definitief heeft gevestigd. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en komen zo terecht in andere landen. 

Ook in Nederland

De mug heeft zich ondertussen definitief gevestigd in veel landen in Europa, maar nog niet in Nederland. "Het is een kwestie van tijd tot dit gebeurt", zegt Willem Takken, hoogleraar Entomologie van de Universiteit Wageningen. 

"Het gaat met dit warme weer nog sneller. Met deze temperaturen komt een eitje in tien dagen uit en hoe meer muggen, hoe meer eitjes. Al die eitjes overleven de winter als ze niet uitgeroeid worden. Als er nog twee van dit soort warme zomers zijn, zal de mug zich hier over twee jaar definitief vestigen."

Stilstaand water

Alleen de droogte is niet gunstig voor de mug. Stilstaand water is nodig om te broeden en dat is er nu veel minder. 

De mug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes in de tuin. Ook regentonnen en dakgoten zijn een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen dan weer niet.

Zo werd de tijgermug in Aalten bestreden

Vorig jaar dook de tijgermug ook op in Aalten.

Meer op rtlnieuws.nl: